Osprey - popis, stanoviště, zajímavá fakta

Povaha naší planety je bohatá na velké množství různých druhů úžasných a krásných ptáků. Některé z nich jsou poměrně běžné a některé jsou velmi vzácné. To je k této kategorii vzácných dravých ptáků moci být přičítán takovému druhu jako osprey. Dále předložený materiál bude popisovat vlastnosti přírody a vzhledu dravce, jakož i způsob, jakým se živí, kde žije a co je jeho přirozeným stanovištěm.

Osprey predátoři

Osprey je vzácný dravý pták, tento druh patří k poměrně rozsáhlé a rozšířené rodině sokolů. Přírodní stanoviště tohoto druhu je severní a jižní polokoule. Délka těla ptáka dosahuje 58 cm, rozpětí křídel osprey je až 170 cm.

Horní část ocasu osprey charakteristického hnědého odstínu, spodní část těla a šíje ptáka jsou bílé. Karpální klouby jsou zdobeny tmavě hnědými skvrnami. Také, stejné skvrny, ale menší velikosti, také pokrývají oblast krku, který vytváří vzhled krásný náhrdelník oblázky nosí na ptáka. Zvláštní pozornost si zaslouží hnědé pruhy přecházející téměř celým tělem ptáka, od zobáku a očí až po dno.

Osprey má poněkud nízký, krátký, ale silně konvexní zobák černé barvy. Charakteristickým rysem této části těla ptáka je zahnutý konec. Tlapy jsou v ptácích a voskovka má světlou barvu. Všimněte si, že v tomto druhu sokolích nohou, jsou dlouhé, zdobené konvexní, zakřivené a dostatečně velké drápy.

Dalším rysem tohoto druhu dravých ptáků je, že velký vnější prst osprey se může otáčet v různých směrech, což významně pomáhá dravci v lovu a pevně drží chytenou kořist.

Osprey křídla mají vodu-odpuzující účinek, toto je obzvláště důležité, když pták sestoupí na vodě pro lov. Vodní odpuzující tuk vylučuje žlázu, která se nachází v ocasní části těla. Také struktura nosních dírek dravce zajišťuje přítomnost speciálního ventilu, který zabraňuje vniknutí vody do dýchacího traktu - v případě, že osprey, aby chytil ryby, které se vám líbí, ponory za ním. To platí zejména v případě, že dravec zachytí dostatečně velké ryby, které mohou odolat, a tím vtáka vtáhnou do hlubin.

Barva mladých jedinců osprey je pestřejší a jasnější, nicméně vzhled dospělých ptáků přitahuje více pozornosti díky nádhernému opeření s původním zbarvením a spíše tuhým peřím.

Všimněte si, že takový dravý pták jako osprey je právem považován za dlouho játra, doba jeho života je několik desetiletí. Ve skutečnosti však většina mladých ptáků umírá v přirozeném prostředí, které sotva žilo 2 roky.

Osprey je přirozené prostředí, rysy životního stylu


Ačkoli orlovec je velmi vzácný dravý pták, to je nicméně obyčejné na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy. S nástupem chladného počasí, orlovec říční, zpravidla létá do zemí s teplejším a mírnějším podnebím.

V teplém období se osprey nachází v téměř každé části Evropy. Hnízdiště těchto dravých ptáků jsou různá přírodní tělesa vody (mělká voda). To je vysvětleno skutečností, že se nachází na takových místech, kde se nachází nejvíce ryb, což dává Osprey příležitost ukázat se jako vynikající lovci.

Zpravidla se na zimování létají pouze ty ptačí populace, jejichž hlavní stanoviště jsou severní oblasti naší planety. Osprey populace v jižních oblastech být sedavý.

Po nalezení nejatraktivnějšího území pro život se dravci na něm často usazují v malých skupinách, zpravidla se jedná o pobřežní oblasti charakterizované teplým klimatem. Zvláštností osprey je, že uspořádání míst pro následné hnízdění ptáků, stejně jako lov, lze provádět společně.

Ospreys mají hnízda daleko od vody. Z tohoto důvodu jim nejsou vždy schopni poskytnout odpovídající ochranu, neboť se zabývají hlavně lovem. Je-li však dravec v okamžiku útoku na hnízdo blízko něj, chrání ho před zásahy svého protivníka.

Úkolem samce je poskytnout ženě jídlo během kladení vajec. Často, zatímco čeká na objevení se budoucího potomka, muž nemá čas poskytnout sobě a ženě potřebné množství jídla. V tomto případě samci přinášejí potravu samici ze sousedních hnízd.

Když se mláďata vylíhnou, dospělí ptáci zpravidla neopouštějí hnízdo dlouho, s výjimkou lovu potomků.

Vlastnosti potravin Osprey

Takový dravý pták jako osprey je často nazýván mnoha milovníky ptáků jako orel mořský. Je to proto, že základní dávka osprey je 80% ryb. Během loveckého procesu se dravec hlavně snaží chytit ne příliš velké ryby, které plave téměř pod hladinou vody. Tato taktika osprey popisuje fyzikální vlastnosti ptáka - dravec se nemůže ponořit hluboko za svou kořist.

Osprey loví zpravidla rozpětím nad vybraným vodním útvarem, pták krouží nad ním v nadmořské výšce až 40 metrů a dívá se na svou budoucí kořist. Poté, co je ryba objevena, dravec prudce spěchá dolů, upustí drápy s drápy a šíří křídla nahoru. Jakmile skop popadl kořist, okamžitě stoupá do vzduchu. Chycená kořist je vždy pevně držena dravcem se dvěma tlapami - to je děláno tak, že ulovená divoká zvěř nenarušuje dravce během letu.

Tento druh ptáků začíná svou kořist z hlavy, zatímco hlavní tělo ryby je dravcem prakticky nepoužíváno (patří do hnízda pro krmení samice nebo je vyhozeno).

Úspěch lovu orla mořského přímo závisí na několika faktorech: povětrnostních podmínkách příznivých pro těžbu potravin a také přílivu a odlivu.

Kromě ryb, které uloví osprey, mohou tyto ryby také jíst různá malá zvířata (jak vodní, tak žijící na pevnině). Věnujeme pozornost tomu, že tento pták prakticky nepoužívá vodu. Je to proto, že v rybách ulovených davem je přítomno dostatečné množství kapaliny.

Chov

Загрузка...


Je důležité mít na paměti, že doba rozmnožování Osprey se může lišit v čase. Například u sedavých populací se období rozmnožování vyskytuje o něco dříve než u migrujících predátorů. Páření pro ptáky, kteří jsou usazeni a žijí trvale na stejném území - od prosince do začátku jara. Doba páření stěhovavých osprey je uprostřed a na konci jara (od dubna do května).

Když si samec vybral samici, začne přitahovat svou pozornost veškerou svou silou, často kroužící nad svým hnízdištěm, a tím i ostatní zájemce. Po vytvoření páru začnou ptáci společně stavět společné hnízdo. Zpravidla je to žena, která si vybere materiál pro stavbu a její následné uspořádání (suché větve, listy, tráva).

Vkládání vajec provádí samice osprey, která není najednou, ale s některými pauzami, které trvají 1-2 dny. Vynořující se mláďata z vajec s časným kladením vajíček jsou často mnohem zdravější a silnější než ostatní potomci, ale ne vždy mají dostatek potravin vyrobených rodiči pro plný rozvoj. Průměrný počet kuřat, které se objeví v mladém páru Osprey, je od 2 do 4.

Násadová vejce provádějí oba ptáci po dobu 40 dnů. Pro krmení mláďat, která se objeví, je použita ryba sklizená samcem na lovu.

Proces krmení potomků z Osprey naznačuje, že pták úhledně rozděluje rybu nebo její část, kterou přivedl samec mezi mláďata. Aby toho dosáhla, roztrhne jatečně mrtvé tělo s ostrými drápy a zobákem. Za účelem zahřátí potomstva, když teplota vzduchu klesne, žena použije své vlastní opeření, čímž pečlivě zabalí mláďata a zahřeje je teplem jejího těla.

Již po 6-7 týdnech se mláďata osprey začínají učit, aby se samy krmily a sledovaly, jak jejich rodiče loví kořist. S nástupem podzimu jsou potomci Osprey připraveni na let a začátek samostatného života.

Video: Osprey (Pandion haliaetus) t

Загрузка...

Populární Kategorie

Загрузка...