Hvězdice - popis, stanoviště, životní styl

Někdy je těžké si představit, jak různorodá příroda může být, zvláště když vidíte takové tvory jako hvězdnou hvězdu. Ve skutečnosti je to jednoduchý krtek, který má jedinečný nos, orámovaný 22 speciálními sondami. Díky těmto sondám (malým chapadlům) má jeden z nejrozvinutějších orgánů v celém světě zvířat. Pod zemí, kde hvězda hvězdy nesoucí hvězdu přebývá, zrak a sluch opravdu nezáleží, ale čich a dotek mají velký potenciál. Každý, kdo může cítit a cítit se lépe, získá významnou výhodu oproti ostatním.

Základní informace

Starfear žije z větší části v Severní Americe, přesněji pod územím Severní Ameriky, jeho obvyklý prostor bydliště je asi půl metru metrem. Měří velikost typického molu a vejde se do lidské dlaně. Hvězdice patří do rodiny krtků a je hmyzožravým savcem.

Vzhled je podobný ostatním krtkům: malé zjemněné tělo s tmavou srstí, nohy s drápy, které jsou umístěny pod tělem, protáhlý čenich, malé oči, žádné uši. Na předních končetinách jsou drápy větší, protože je to přední končetiny. Zadní končetiny mají mnohem menší a krátké drápy.

Zvíře žije v systému jím vytvořených tunelů, prolomí pohyby předními končetinami a tlačí zem na povrch. Prostor jeho dislokace je proto snadno detekovatelný na kopcích země. Celková délka pohybů, kterou zvíře vytvoří, délka těla, která je asi 10 centimetrů, může dosáhnout 270 metrů.

Aktivita zvířete pokračuje po celý den, nejedná se o striktně denní nebo noční zvířata. Kromě toho nejsou náchylné k hibernaci a nadále fungují po celý rok. I v zimě se mohou snadno pohybovat sněhem a potápět se pod ledem do nádrží.

Tělesná hmotnost zvířete je asi 50-70 gramů. Zajímavostí je poměrně dlouhý ocas, který je o něco kratší než samotné tělo a je dlouhý až 8 cm. Ocas má zároveň zajímavou funkci - ukládá tuk, pokud se podíváte pozorně, pak na zimu má vrabec hvězdný tuk a mastný ocas, který se stává jako chovatel dalších kalorií, protože tato zvířata nedělají speciální obchody a nemají sklady s jídlem v jeskyních.

Hvězdice a jeho nos

Povrchové vyšetření vám skutečně umožní porovnat nos, který má hvězdici s hvězdou, ale pokud se podíváte pozorně, je to jasné - každá nosní dírka je v takovém rámci 11 sond (délka je 1-4 milimetry), z nichž každá má obrovský počet malých receptory, tzv. řídící orgány. Tyto orgány dávají neuvěřitelnou citlivost a umožňují zachytit i malé částice soli, což se ukázalo být mezi obrovským množstvím zrn písku. Současně, použití sond vlastně nahradí tuto vizi krtka, protože to (jako mnoho podzemních obyvatel) prakticky nevidí to vůbec.

Receptory, které jsou přítomny v nose tohoto zvířete, se také někdy nazývají Eimerovým orgánem. Oni jsou ve výši asi 25 tisíc a jsou poměrně těsné k sobě. Pokud si představujete, jak vypadá povrch sondy, pak existuje velké množství takových malých válců, které stojí v hustých řadách. Ve středu každého válce je oddělený nervový konec, který je spojen s mozkem. Jakýkoliv dotek dává signál z tohoto konce do mozku.

Aby získal představu o povrchu, na kterém bydlí, nebo aby studoval drobná zvířata, která konzumuje (hmyz, červi a podobně), aplikuje své sondy na povrch. Jeho mozek dostává díky tomuto trojrozměrnému obrazu povrchu a může skutečně vidět prostor, který se nachází před ním. Zbývá jen rozhodnout, kam jít dál, a zda je nutné jíst kořist, kterou má.

Samozřejmě, takový pocit vám umožňuje vytvořit trojrozměrný model, ale toto je jen malý kousek Země, protože pak se hvězda-nosič pohybuje v naprosté tmě? Taková otázka vypadá docela relevantně a existuje odpovídající odpověď. Ve skutečnosti, pavouk dělá jeho nos množství nepřetržitých pohybů, to sonduje a sonduje sondami, a díky tomu to prakticky prohledá celý povrch podél kterého to se pohybuje. Proto ve skutečnosti hledač hvězd vidí, ale ne s pohledem. Používá hmatové vjemy a pachy, které jeho mozek mění. Možná, že rozdíl mezi naší vizí a její vizí není tak velký, protože obraz, který vidíme, není ve skutečnosti ničím jiným než nervovými impulsy.

Co jí hvězdice


Jí nejrůznější podzemní zvířata, která jsou ve veřejné sféře. Upřednostňuje více než všechny ostatní žížaly, což je nejchutnější pochoutka, ale abych takový červ našel, musíte to cítit. Hvězdný nosič je zaměřen především na háčky, které jsou umístěny na povrchu jeho těla.

Zajímavostí je rychlost jedení, které je pro toto zvíře známé. On může jíst larvu nebo chybu v 1/5 sekundy, to je, neuvěřitelně rychle. Taková vlastnost je pravděpodobně způsobena evolučními faktory, protože hvězdný pavouk nevidí, kde se kořist pohybuje, která z ní uniká, protože cítí pouze povrch. Proto, když "viděl" něco jedlého s jeho sondami, pak okamžitě potřebuje jíst tuto kořist. V opačném případě může být prostě bez oběda.

Hvězdice a podvodní dobrodružství

Tento krtko může plavat a je velmi účinný. Ze své podzemní norky má někdy přístup k východům do různých nádrží a využívá tuto skutečnost k hledání potravy a dalších věcí, které dělá. Kupodivu, ale jeho tělo dokonale splňuje požadavky podvodního prostoru:

  • drápy jsou pohodlné ploutve;
  • těsná srst - neopren.

Aby se mohl plavit pod vodou, používá spíše zajímavý mechanismus. Za prvé, vzduchová bublina je foukaná přes objekt, který pak se stáhne zpět (ale jakoby s částicemi tohoto objektu / povrchu) a dává jasně najevo, zda je předmět jedlý a jaký povrch pod touto bublinou.

Hvězdy a sociální prostředí

Tato zvířata jsou poměrně společenská, například pozoruhodným faktem je komunikace mezi heterosexuálními jedinci mimo období páření. Kromě toho mají tendenci vytvářet zvláštní kolonie, i když nejsou stabilní, a až 40 jedinců, kteří tvoří takovou kolonii, se může usadit na hektar půdy. Obecně platí, že něco jako obecné usazení hvězdných zvířat, pouze takové skupiny se mohou lišit, deformovat, obecně se setkávají s různými metamorfózami ve složení a počtu.

Doba páření se vyskytuje na jaře, kdy samičky otěhotní a v první polovině léta rodí děti, po kterých se objeví asi 3-4 malé krtky, někdy více. Období existence zvířete je asi 4 roky, pokud žijí ve skleníkových podmínkách otroctví, mohou žít více, dokonce dvakrát.

Sexuální zralost nastává 40 týdnů po narození, to znamená, že příští jaro po narození se hvězdicový potěr stane aktivní v sexuální sféře a sám se může podílet na procesu vytváření potomků.

Zpravidla v koloniích, každý má oddělené průchody a odpočinkové komory, ale lovecký prostor může být více či méně častý. A například, krtci, kteří vytvořili manželský pár, nesoutěží ve svých vlastních zemích, což je významný rozdíl mezi hvězdami nesoucími hvězdu a mnoha dalšími zvířaty. Obecně vytvářejí sociální skupiny, které jsou nestabilní, ale vědí, jak se s nimi vyrovnat, a taková komunita je produktivnější než jiná.

Pro dané období populace těchto zvířat nic nebrání. Nejsou komerční a v přírodě je populace v souladu s jinými druhy.

Video: hvězdice (Condylura cristata)