Lenost - popis, lokalita, životní styl

Po celém světě je život v plném proudu. Lidé jsou rušní kolem, snaží se vytvořit pohodlné podmínky kolem sebe, překonat spoustu obtíží, a zvířata, při hledání potravy a lepší podmínky, jsou připraveny vyrovnat se s obtížemi, bojovat proti nepřátelům, aktivně hájit své území. A jen lenochody filosoficky popírají všechny ty rozruchy, pravděpodobně, že je to zvláštní a zbytečné. Jejich život je pomalý a řádný v pomalém rytmu na větvích stromů, jejichž listy se živí. Aby nic takového rytmu nerozbilo, příroda předvídala všechno: zvláštní strukturu vnitřních orgánů a vnější adaptace zvířete.

Snad jeden z prvních, kdo popsal tuto šelmu, byl Charles Darwin, srovnávající pozůstatky obrovského, většího slona, ​​megatheria nalezeného v Jižní Americe. Tato šelma, jak se ukázalo v průběhu studie, byla savec a nebyla plná zubů. Středně velká lenoška má přesně stejnou strukturu páteře a lebky, její děti se také živí mateřským mlékem a jejich zuby také nemají smaltovaný povlak a nemají složitou strukturu.

Aby klasifikovali lenochod, identifikovali ve třídě amerického polořadovku a spolu s ním se ukázalo, že se jedná o několik armadillos, anteaters a další, lišící se v této struktuře zubů. Ačkoli navenek, oni jsou významně odlišní od sebe navzájem.

Vzhled

Je velmi snadné rozeznat malý lenochod, který pokojně usadí na větvi, od ostatních zvířat. Rozmanitost této rodiny se neliší, existuje pouze pět druhů, které jsou rozděleny na lenosti tří a dvou prstů.

Jedná se o malá zvířata, která mají výšku 50 až 60 cm a jejich hmotnost je poměrně malá - od 4 do 6 kg. Při pohledu na vzhled je možné rozhodnout, že se jedná o opici, to je však velmi velká chyba, i když v jejich fyzioterapii existují některé společné znaky.

Hlava zvířete je velmi malá a mozek, primitivně uspořádaný, také, ale kmen a končetiny jsou mnohem větší.

Čenich je velmi zarostlý hustými a dlouhými vlasy, takže černé oči, které vypadají jako malá tlačítka, vyčnívají velmi jasně, stejně jako černý nos. Uši jsou velmi malé. Lenochod má takové mimické svaly, že se zdá, že je neustále v dobré náladě, a úsměv nezanechává jeho roztomilý, dobromyslný malý obličej. Mimochodem, když je jídlo v blízkosti a nepřátelé jsou daleko, není to důvod pro laskavý postoj.

V krku je 8 až 9 krčních obratlů a to je jejich výhoda oproti ostatním savcům, kteří mají méně z nich, a dokonce i žirafa nemá více než 7. Vzhledem k tomuto číslu může lenochod pozorovat prostor otočením hlavy o 180 stupňů.

Ocas je poměrně malý, není snadné ho odlišit pod silnou vrstvou vlny. Rozlišovací znak tohoto zvířete je prsty. Po celé délce jsou podlouhlé a narostlé, na konci se podobají dlouhým zakřiveným háčkům a díky nim se lenošně zavěšuje i na nejvíce zakřivené větvi, pohybuje se po zemi. Ale zvířata nemohou dělat různé skoky a volně se pohybovat na větvích.

Jejich srst je chlupatá, dlouhá a tlustá, s hnědošedou barvou.

Protože toto zvíře nevykonává aktivní pohyby, jeho metabolické procesy jsou inhibovány a tělesná teplota se nezvýší nad 33 stupňů. A někdy to může klesnout na 24 stupňů, a zvíře se bude cítit skvěle.

Vnitřní orgány nepřestávají přitahovat pozornost vědců, protože jsou ve všem jedinečné. Zuby kořenů nemají smaltovaný povlak. Všechny zuby jsou stejné a každá plní stejnou funkci, není mezi nimi žádný rozdíl. Izolované tesáky lze nalézt pouze u dvou prstů. Ze všech smyslů je dokonale vyvinut pouze čich a zbytek přírody není štědrý. Proto, zrak, slyšení v lenoch nemají dobré vlastnosti.

Ze zvláštního způsobu života prošly vnitřky zvířete velkými změnami a nyní jsou játra oddělena od břišní stěny žaludkem a jsou téměř vzadu. Žaludek a střeva jsou velmi velké. A to není překvapující, protože váha zvířete téměř polovina sestává z stravitelné vegetace a střeva jsou čištěna jednou týdně nebo mnohem méně. Močový měchýř je také velký a tolik, že dosahuje membrány. A to také není překvapující, protože lenochod musí sestoupit na zem, aby vyprázdnil močový měchýř, a tato akce se koná jednou za několik dní.

Slezina se nakonec přesunula doprava a průdušnice se vyklenula. Všechny tyto pohyby jsou způsobeny tím, že zvíře raději často visí dolů.

Kde žijí lenost


Pro tyto chlupatá zvířata jsou nejpříznivější přírodní podmínky Střední a Jižní Ameriky. Méně často se s nimi můžete setkat v Hondurasu nebo v severní části Argentiny. V nejčastěji teplých rovníkových nebo tropických lesích se usazují tam, kde je široká koruna se spoustou chutného jídla, preferující pouze dřevitý životní styl. Pohyb v limbu, sevření větve s drápy-háčky a visí vzhůru nohama, a silné svaly vám umožní udržet celou tělesnou hmotnost. Mnozí výzkumníci však tvrdí, že svalová hmota není tak silně vyvinutá, lenochod visí výhradně díky drápům.

Lenochody mohou také najít úkryt v horách, pokud jsou samozřejmě silné stromy v nadmořské výšce 1100 m.

Lenochody někdy musí opustit strom. Když je čas vyprázdnit močový měchýř a střeva, jsou nuceni sestoupit k zemi, často pokrývají vzdálenost nad 30 - 40 m. Taková cesta trvá dlouhou dobu, ale zřídka se to děje, protože jídlo je zpracováváno v gastrointestinálním traktu po dlouhou dobu - téměř týden. Ve střevech žijí speciální bakterie, které pomáhají trávit takové komplexní pevné rostlinné potraviny.

Před zahájením procesu defecation, musí kopat malou díru, a pak opatrně nabrat toaletu.

Zvířata se pohybují po zemi příliš pomalu, na žaludku. Hází tlapku dopředu a pak ji zvednou nahoru. V tomto případě se jedná o velmi užitečné drápy.

Ale pak tato zvířata plavou rychle - více než 3-4 km / h. Zvláště tyto vlastnosti jsou užitečné, když voda v určitých sezónních obdobích, v povodních, záplavách na Zemi a neopouští několik měsíců. Plavání pomáhá: kde voda obsahuje řasy, které se zamotají do vlny a dodají jí smaragdový odstín. Tato barva pak může hrát roli ukládání, když potřebujete skrýt před dravcem.

A nebezpečí těchto benevolentních zvířat docela dost. Jejich maso je chutné, takže je lidé loví. Poté, co sestoupil dolů, může lenochod chytit jaguár nebo puma. Tyto divoké divoké kočky mohou také lovit na dolních větvích stromů, protože lenochod se snaží udržet co nejvyšší, kde jsou větve tenčí. Může se však stát neštěstí. Harpies - draví ptáci a mocní - mohou vyjmout z větve malého zvířete bez zvláštního úsilí. Ve vodě mohou být snědeni krokodýlem.

Když se však nebezpečí číhá, lenochod se projevuje jako aktivní bojovník, pohybující jeho silné drápy. Vzhledem k dobré přežití, výborné imunitě, velmi pomalým metabolickým procesům, nespěchanému průtoku krve, tato zvířata netrpí zraněním.

Životní styl obyvatel lesa


Lenost je v lese velmi těžko vidět. Nejen, že žije na vysokém stromě, ale moc se nepohne, barva srsti je sotva znatelná, jeho dýchání je tiché. Pohyby zvířete nejsou nikdy ostré, je možné, že začnou skákat a kymáčet na větvích. Mohou se pohybovat jen pár metrů za minutu.

Dávají přednost tomu, aby žili sami, ale pokud se najednou ocitnou dva jedinci na stejné větvi, pak se spor o sdílení území nikdy nestane. Tato čtvrť je klidná a dokonce spí v blízkosti. A spánek je obvykle velmi dlouhý - nejméně 10 hodin.

Můra můry najdou úkryt ve své tlusté vlně, která používá tento úkryt jako spolehlivý úkryt.

Lenochod jí listy a plody stromů, aniž by migroval kamkoliv. Pokud se najednou ocitnou motýl, hmyz nebo ještěrka, budou okamžitě jedeni. Základem výživy jsou listy eukalyptu. Zatímco zvíře nespí, téměř neustále jí, protože takové jídlo neobsahuje mnoho kalorií a nasycení přijde až po velkém počtu jedených listů. Kromě toho, lenochod zuby neustále rostou, protože musí neustále mlít. Pro uhasení žízně, tato zvířata olizují rosu z povrchu listů. Vlhkost se však vyskytuje hlavně v šťavnatém tropickém ovoci a listech a tato vlna je pro tělo dostatečná.

Vzhledem k tomu, že tento strom bývá nejčastěji rád v limbu, jsou jeho tlapky obsazené a vyrábí jídlo pomocí rtů a zubů.

Všechny potraviny jsou tráveny velmi pomalu a tento proces pokračuje měsíc. Proto k defekaci nedochází tak často jako u jiných zvířat, ale jednou až třikrát za měsíc.

Plození


V zásadě je laik spokojen se vším, ale pokud je s něčím nespokojen, může hlasitě čichat nebo smutně vydávat zvuky. Ale když chcete přilákat samici nebo samce, každý lenoch se pokouší s mocí a hlavní, protože to je jediný způsob, jak najít partnera pro manželské hry. U tříčlenných jedinců je čas na to na jaře, u dvouprstých je doba páření prodloužena na celý rok. Tato zvířata mezi sebou nikdy nebojují za vyvoleného.

Poté, co samice otěhotní, muž ji opustí a v budoucnu je už maminka znepokojená - nosit dítě, krmit ho a zvednout.

Průměrná doba těhotenství trvá šest měsíců, u některých druhů však trvá až rok. Mládě, vyvíjející se v matčině břiše, se obvykle narodí chytré a chytré, ale bude mít velmi obtížnou zkoušku. Činnost předků se odehrává na stromě, samička visí vysoko nad zemí na větvi a pevně ji uchopuje za přední končetiny. Narozené dítě by mělo mít čas chytit matčinu dlouhou vlnu a plazit se k hrudi. Teprve poté, co maminka probodne pupeční šňůru, chytí všechny čtyři tlapky pro větev.

Prvních několik měsíců, kromě mateřského mléka, dítě nedostává žádné doplňkové potraviny. Potom mu matka dovolí jíst listy v malých množstvích, aby tělo absorbovalo tuhou potravu. V tomto dětském období jsou lenochody poměrně aktivní. Matka lenochod je velmi citlivá a starostlivá, snaží se předat dítěti všechny své znalosti o přežití.

Již ve věku 9 měsíců je starší dítě připraveno na samostatný život. Ale věří se, že plně zralý lenochod může být starý 2,5 roku. Obvykle ženy opustí svou matku dříve, začínají samostatný život.

Pokud jsou podmínky příznivé, tato zvířata mohou žít až 40 let.

Video: Lenost (Bradypodidae)