Zelenushka - popis, lokalita, zajímavá fakta

Zástupci rodu zlatých, kteří žijí na loukách, jsou proslulí zelenými louky obyčejnými. Tento malý ptáček se liší vroucí vrtulník, který propůjčuje každému. Jaro je občas zvláště příjemné, naplněné zvonkohrou ptačí polyfonie. Zpěv zeleného lesa je tak rezonující, že se zdá, že je to ona, kdo probouzí přírodu a volá jaro, aby změnila zimu. Kdokoliv, komu se podařilo vidět zeleného lesa, bude bezpochyby říkat, že tento pták vyniká nejen svými vrtulníky, ale také svým slavným opeřením. Ačkoli to bylo pro hlas století před tím, že to bylo často nazýváno kanárskými lidmi. Nicméně, pták nemá nic společného s tímto druhem, protože má své kořeny v rodině ptactva pěnkavých. Tuto skutečnost potvrzují četné studie ornitologů.

Ptačí popis

Vzhled ptáka koreluje s jeho jménem, ​​protože to je charakteristické peří jasně žlutých a zelených odstínů, která je charakteristická pro to, který získal olivový příliv na slunci, který byl příčinou jeho jména. Obvyklé „roucho“ pro ptáka má často okraj podél křídel kontrastní žluté barvy.

Podle tělesné velikosti jsou kapradiny drobných ptáků. Pro jasnost jsou porovnány s vrabci, které sotva překračují velikost.

Jaké další charakteristické rysy jsou charakteristické pro ptáky tohoto druhu? Za prvé, zelené listy jsou majiteli poměrně velké hlavy, zesíleného zobáku, malované ve světlých barvách a hustého těla. Za druhé, ocas ptáka je zúžený a má tmavší barvu. Podíváme-li se na jednotlivá peří, můžeme si všimnout různorodosti rozložení barev na nich: do konce se stanou světlejšími. Duhovka ptačího oka je natřena v různých odstínech tmavých barev. Váha dospělého jedince nepřesahuje 35 g, délka těla se často liší v závislosti na poddruhu, obecně dosahujícím 18 cm.

Distribuční plocha ptáků

Mezi biotopy ptáků se říká evropský kontinent, stejně jako severozápadní část Afriky a Íránu. Je známo, že ptáci se rozšířili do odlehlých oblastí Jižní Ameriky a Austrálie, ale dostali se tam v důsledku vlivu antropogenního faktoru: na těchto kontinentech zaváděli lidé zelenushki.

Zástupci tohoto druhu se podílejí na sezónních migracích, které se uchylují k tomu, že je třeba čekat na zimní období v jižních zeměpisných šířkách. Jak již bylo řečeno, ptačí zpěv ho odlišuje od ostatních ptáků. V prvních měsících jara můžete slyšet hlas zeleného. Největší aktivita ptáků je však dosažena v dubnu a květnu, což je způsobeno nástupem páření, které je důležité pro všechny živé organismy. Hudebnost a melodičnost zpěvu dosahuje pták prostřednictvím šikovné střídání vrtáků, cvrlikání a cvrlikání. Délka a sonorita hlasu mohou vyvolat dojem, že greenfinch není v žádném spěchu, zpívá monotónně.

Takový zpěv začíná mužského jednotlivce. V době před úsvitem, samec startuje do nejvyšších větví nedalekého stromu a hlasitě vede svou melodii. K přilákání pozornosti cvaků a cvrlikání ptáka jsou doprovázeny vzlety, které ho zvedají nad listy. Tímto způsobem samec demonstruje rozmanitost barevného peří. Jestli ptáci jedí, jejich zavolání je nízká píšťalka.

Výživa a funkce chovu ptáků


Jídlo, součást stravy zelenushek, ukazuje jejich jednoduchost. Základ potravinářských ptáků je oblíbený mezi zájemci o veganství, pšeničnými klíčky. Kromě toho, ptáci jsou rádi, že peck semena, trávy a pupeny. Občas věnují pozornost hmyzu. Pokud se najde velké semeno, před jeho konzumací, zástupci tohoto druhu nejprve pečlivě oloupou, čímž se sníží jeho velikost. Pokud je to možné, ptáci nezanedbávají pochoutky, z nichž nejoblíbenější jsou jalovcové bobule.

S nástupem jara začínají ptáci chovat. Stavbu hnízd provádí samice. Jejich ptáci jsou umístěni na stromech. Hlavní podmínkou, že se ptáci snaží pozorovat při výběru místa pro budoucí hnízdo, je jeho vzdálenost od lidí. To je důvod, proč se hnízda greenfinches mohou objevit asi 5 metrů od povrchu země. Tvar hnízda je jako mísa, tkaná z malých větviček a kořenů, pokrytá trávou, listy a mechem. V nově vytvořeném hnízdě leží samička zelených vajíček s barevnými světlými vejci s hnědými skvrnami, jejichž počet nepřesahuje 6 kusů. Inkubační doba greenfieldů trvá asi 14 dní. Krmení samice je zapojeno do samce. Po narození mláďat padá na ramena samce i extrakce potravy a hledání potravy.

Let ptáků

V březnu se ptáci připravují na jarní let. V biotopech populace Zelenushka během tohoto období jsou slyšet hlasité cvrky, které znamenají rychlou migraci ptáků. Během června a července se jednotlivci seskupují a v hejnech hledají potravu na okraji měst, kde se lesy rozrůstají a pole se rozšiřují.

Hlavní let je realizován zelenými fanatiků, podobně jako ostatní druhy, v podzimním období. Migrace obvykle probíhá v září nebo v říjnu. Vzácným případem je hejno ptáků, které v zimních měsících pokračuje "cestou". Hlavním kritériem pro výběr nového stanoviště pro ptáky je množství potravy. Během migrace přežívá greenfinch molt, který trvá tři měsíce.

Život v zajetí


Existují precedenty pro lov Zelenushka lidí. Její podobnost s kanárkem a jasný hlas se často staly příčinou zadržení v zajetí. Důvěryhodní ptáci, zvaní "lesní kanárky", se snadno zkrotí, žijí pokojně v kleci. Období adaptace ptáka na „zajetí“ trvá několik týdnů. Jeho konec může být posuzován podle toho, že pták začíná zpívat. Je pro ně snazší přizpůsobit se, pokud žijí v kleci s ostatními členy svého vlastního druhu nebo jinými přátelskými ptáky, kteří neohrožují život a zdraví zelených lesů. Zelenushkas se vyznačuje svou milující povahou. Nehádají se a bez problémů se s dalšími sousedy.

Krmí ptáky jemně nasekaného ovoce, obilovin nebo směsí zrn, semen rostlin a bobulí. Věnujte pozornost! Je důležité, aby mravenčí mazlíčci měli vždy čistou a sladkou vodu, protože je nezbytnou součástí normalizace trávicího systému.

V průměru žijí ptáci dlouhou dobu - životnost greenfinch dosahuje 8 let. To však přímo závisí na kvalitě podmínek, které majitelé vytvářejí pro ptáka žijícího pod jejich dohledem. Pokud se o ptáka postaráte, aniž byste zanedbali důležitá pravidla, bude vám to schopno potěšit 12 let.

Zajímavosti

  1. V přirozeném prostředí lze identifikovat několik poddruhů zelených listů. V tuto chvíli vědci tvoří osm.
  2. Poté, co se kuřata stanou silnější, žena změní své hnízdo. Proto po 20 dnech začíná budovat nové „místo pobytu“. Během tohoto období jsou kuřata ošetřena samcem.
  3. Ve volné přírodě mají greenfields nepřátele. Ptáček je ohrožen havrany, kteří ničí hnízda a ničí potomstvo, což mu brání narození.

Video: obyčejný greenfinch (Carduelis chloris) t