Dugong - popis, lokalita, životní styl

Dugongy jsou okouzlující mořští tvorové, jsou to býložraví savci a nejvíce se podobají mořským kravám. Ve skutečnosti jsou velmi blízko k manatees, které se nazývají mořské krávy. Zoologové odkazují dugongy na pořadí sirén. Právě tak je zde takový odstup, který se nazývá slovo ze starověkých řeckých legend, navíc je duyung přeložen z malajského jazyka jako mořská panna nebo dívka z moře.

V Rusku, dugong je často odkazoval se na jako kráva moře, protože mořská panna, takový jak ruský epos popisuje toto zvíře, je ještě daleko od postrádající milosti. Ale pokud srovnáte s krávou, pak je dugong v souladu s tímto zvířetem. Má také masivní tělo, nešikovnost a nějaké měkké kouzlo, díky kterému se budete dotýkat a radovat se ze zvyků tohoto nádherného mořského stvoření.

Základní informace

Dugongs raději usazují podél břehů, kde moře a oceány tvoří zátoky a mělké laguny. Nyní je oblast tropickým pásem Tichého oceánu a Indického oceánu. Jak to není těžké pochopit, žijí v prostorech mořské vody a prakticky neplavou do sladké vody.

Jsou to nejmenší ze zástupců řádu sirén, protože s délkou těla čtyři metry váží pouze 600 kg a tento poměr je u těchto zvířat poměrně mírný. Navíc jsou samci vždy větší než samice.

Struktura těla je druh válce, který má mnoho záhybů, charakteristický pro všechny majitele husté kůže a podstatnou vrstvu podkožního tuku.

Kůže má skutečně impozantní tloušťku - asi dva centimetry nebo více a barva je šedavě s mírným gradientem. Břicho je vždy lehčí a hřbet je poněkud tmavší.

Pokud to porovnáte s někým z jiných zvířat, dugong je prostě overfed pečeť s některými rysy. Pokud však vypadáte lépe, existuje mnoho vlastností, které odlišují dugong od ostatních zvířat, zejména nemají žádné zadní ploutve a přední jsou poměrně dlouhé (až půl metru), nejsou tam žádné známky a specifické rysy nohou, které by umožňovaly pohyb po zemi. Proto dugongové neplaví na souši, protože sestupují do vody, a tam se vyvinuli na nezbytné podmínky a strukturu těla. Takže ve skutečnosti i nadále sedí pod vodou a cítí se o sobě skvěle, protože mírové vyjádření tváře těchto krásných zvířat nám umožňuje mluvit.

Navenek, dugong by byl snadno zaměňován s manatee jestliže to nebylo pro zadní ploutve, který, na rozdíl od manatee, je rozdělený hlubokou dutinou uprostřed, a nejvíce se podobá velrybě. Pro srovnání, zadní ploutve manatee ve tvaru představuje druh pádla nebo pádla podobného manatee fin, jak se vám líbí.

Nyní se obracíme k popisu tváře dugongu, který si také zaslouží určitou pozornost a vyznačuje se charakteristickými rysy. V mnoha mořských tvorech chybí ušnice v typickém způsobem a oči hluboko v oběžných drahách jsou také vhodné pro bydlení pod vodou (mimochodem, slyší to dokonale dobře, ale vidí to tak). Hlava je relativně malá ve srovnání s tělem a je sedavá. Čenich má masité houby a tupý nos, který je dodáván s ventilem, který pokrývá vnitřní prostor vnější vody.

Povaha a životní styl dugongu

Tito vodní savci jsou v klidu a pomalém stavu podobní krávám, a pokud jsou popsáni přesněji, jsou to strašlivé krávy. Zdá se, že vodní prostor je původem z dugongu, tak proč se tam necítíte sebejistě a dokonce ani trochu impozantně? Vypadají však spíše nesměle, opatrně a plynule. Vzdálenost, kterou dugong překoná za hodinu, je v průměru asi 10 kilometrů. Na druhou stranu dugongy nepotřebují sprintové schopnosti, právě naopak - právě tato pomalost a míra, která v mnoha ohledech umožňuje efektivně hledat potravu.

Pro dugongy je hlavním úkolem hledání různých rostlin, tj. Řas, které se šíří podél mořského dna. Proto plavou takhle přes mořské dno a klidně jedí řasy - proč ne mořské krávy?

Kupodivu, tato plachá zvířata nejsou zvlášť náchylná k hejnům. Většinou jsou to jednotliví zemědělci a tvorba balení je zpravidla způsobena pouze přítomností vegetace na nějakém území. Pak se dugongové shromáždí v malé skupině pěti nebo o něco více jednotlivců a hladce projdou samostatným místem, jako by to dělali ve skupině, která se schází s jídlem.

Kromě toho existuje možnost skupinové migrace, kdy celá populace chodí do teplejších oblastí, aby hledala potravu. Tyto migrace jsou určeny volbou příznivějších klimatických podmínek.

Další zvláštnost je totální laskavost lidí. Pokud jste někdy viděli roztomilé a poddajné zvíře, pak je dugong příkladem nejroztomilejšího a poddajného zvířete. Mořští obři si dovolují vymáčknout, pohladit, objmout, pohladit, políbit, fotografovat, udělat tak, aby bylo vhodnější položit. Mohou být poškrábány, masírovány a mnohem více. Proto, docela často, když se podíváte na fotografii dugong na internetu, tam bude určitě někdo, kdo je mačkání mořská kráva nebo dělat něco legrační s tímto zvířetem. Dugong vlastně není proti takové komunikaci.

Tajemství tohoto chování spočívá v husté kůži, která činí tyto tvory téměř zcela nezranitelnými vnějšími vlivy. Dravci nevěnují příliš velkou pozornost dravcům, protože snaha dostat tento druh kůže je dražší. Dugongové i predátoři tomu rozumějí, a proto se vzájemně neovlivňují a obecně se nepřekrývají. Někdy se, samozřejmě, stává, že žralok může chtít jíst krávu s dítětem, ale s příchodem matky odcházejí dravci do důchodu. Dugongové jsou schopni vyhnat i obrovské žraloky, kteří také nevidí žádný smysl zkoušet tyto giganty.

Dugong jídlo

Když se podíváte na baculaté rty těchto tvorů, pak horní ret vyniká docela jasně, což bez nadsázky vypadá prostě obrovsky. Tento detail také umožňuje odtrhnout rostliny z mořského dna. Denní strava dospělého zvířete může být asi 40 kilogramů různých mořských trav a různých řas.

Muži mají oproti ženám dugong mírnou výhodu, protože mají horní zuby - kly, které se mimo jiné používají k odběru rostlin ze dna. Vykopávají poměrně dlouhé drážky a lze je snadno sledovat podél těchto cest, kde se dugong pasl a kam mířil.

Dny dugongu jsou docela monotónní a měřené, vzhledem k množství potravin, které potřebují k sbírání, jsou právě to. Za prvé, vznášejí se asi 15 minut podél dna, pak se vznášejí a získávají vzduch, a znovu na dno. Tak dny nahradí týdny, a týdny měnící se roky, a mořské krávy pokračují se pást podél mořského dna, opouštět dvě dlouhé brázdy jako originální časové linie, které jsou vymazány vodami věčnosti.

Dugongy nejsou hloupá zvířata, naopak, vědí, jak šetřit potraviny do budoucna a obecně vykazují určitou vynalézavost. Často je dodávka řas shromažďována v odděleném místě, z něhož pak dugong může vyzvednout správné množství a osvobodit se od shromažďování po určitou dobu.

Reprodukce a dlouhověkost

V desátém roce své existence se dugong stává dospělým tvorem a může začít spárovat. Dugongové se navíc mohou v tomto povolání dopřát kdykoliv během roku, protože nejsou podmíněny rámcem reprodukčního období určeného přírodou. Obecně platí, že se spárují po celý rok.

Taková svoboda však nezrušuje potíže v boji o ženu. Aby se muž s jeho miláčkem dostal do intimity, je často konfrontován s bojem s soupeřem na kly. Dugongové používají své horní zuby poměrně dovedně a mohou způsobit značné škody soupeři.

Ve skutečnosti, výsledek boje a rozhodne další možnost chovu. Vítěz boje opustí téměř okamžitě poté se ženou a zabývá se koncipováním nového dugongu. Po tom, muži odejdou do důchodu a nezúčastní se jejich vlastních potomků.

Těhotenství trvá rok, po kterém se zpravidla objeví jedno mládě, které váží asi 40 kilogramů a má délku až jeden metr. Zřídka se rodí dvojčata. Novorozené mládě je umístěno na matčině zádech asi 12 týdnů a používá mléko pro krmení. Po tomto začíná samostatnější existence, která je způsobena přechodem na zeleninovou dietu, ale dítě neodmítá mléko. Mateřské mléko zůstává ve stravě až jeden a půl roku.

Dítě postupně roste a začíná samostatnou existenci, která je poměrně dlouhá. Věk dugongu dosahuje 70 let nebo déle, pokud ho neovlivňují vnější faktory. Vnějšími faktory se rozumí především člověk, který významně ovlivňuje populaci těchto zvířat.

V této době je dugongová populace poměrně malá, lidé ve 20. století tyto zvířata ovlivňovali nejnegativněji. Rybolov pomocí sítí je zakázán a dugongy jsou chráněny různými mezinárodními organizacemi. Povoleno je pouze sklizení s použitím harpun uvnitř malých národů a kultur, které historicky používají dugongy, aby si udržely svou vlastní existenci a jsou zapojeny do rozumného úlovku těchto zvířat.

Video: Dugong (Dugong dugon)