Goose-Beloshy - popis, lokalita, zajímavá fakta

Pták je o něco menší než kongener rodiny a vyměnil si teplý dům za nekonečné rozlohy tundry. Jeho počet neustále klesá pod tlakem vnějších změn, jak se mění stanoviště. Drsné životní podmínky způsobují vysokou úmrtnost mláďat, ale husi se každý rok tvrdohlavě vracejí na pobřeží Beringova moře, jehož studené vlny viděli líhnutí z vejce.

Severní pohled

Hlavním rozdílem mezi husí - bělavými od ostatních příbuzných bylo jeho zbarvení. Vypadalo to, že je oblečený v řetězové poště malých pestrých vazeb, a jen hlava a krk zůstaly bílé. Modrý tón s šedým odstínem vytváří úžasný kontrast s hnědým prsou a bílou hlavou. Elegantní opeření není zarážející, ale plní ochrannou funkci. Pták je těžké vidět mezi pobřežními kameny a ještě těžší vidět na lesknoucích se mořských vlnách. Hmotnost dospělého jedince kolísá do 2,5 kg, krátký tlustý krk se stal charakteristickým znakem tohoto druhu. Není rozdíl mezi barvou samce a samice.

Husy žijí v Chukotce na Aljašce. Několik ostrovů se usadilo na ostrovech sv. Vavřince. Tento omezený biotop byl jedním z důvodů postupného snižování druhové populace. V zimě, ptáci odletět do Kuril, Aleutian a Commander ostrovy.

Husí menu zahrnuje zeleninové jídlo, jedí listy, větve, kořeny, květenství. Ochotně jíst mušle a korýši. Pro výrobu potravin ponořují hlavy do vody a pečlivě dávají pozor na lahůdky. Někdy ornitologové pozorují zajímavý obraz, když husa tvoří díru v mělké vodě se zobákem a tlapkami a úlovky z ní chytí měkkýše.

Rodinné záležitosti

Páry jsou vytvořeny pro život nebo do smrti jednoho z partnerů. Volba místa a stavba hnízda je samice. Mužovi je přiřazena role strážce a ochránce území. On agresivně reaguje na každé stvoření, které se odváží porušit hranice území, otevírá křídla, hrozně syčí a kroky na nepřítele. Pro hnízdění a lití absorbují tundru s nízkou trávou, pobřeží zálivů, lagunu a mořskou pobřežní zónu.

V hnízdě je od 3 do 8 vajec, nejčastěji jsou spojky s 5 vejci. Samice 24 - 25 dnů inkubuje mláďata, což jí umožňuje natáhnout nohy jen několik minut, prakticky bez odchodu z hnízda. Když se objeví housata, ztrácí pětinu své váhy. Kuřata dozrávají dlouho, takže ti, kteří se objevili brzy, budou silnější a lépe přežijí zimu. Do jednoho měsíce, někdy i déle, jsou housata pokryta hustým šedivým chmýřím, plně se spoléhají na 47. den života. Ale začnou létat brzy, asi 2 měsíce po narození.

Rodina nezůstane dlouho v hnízdě, preferring se pohybovat blíže k bažinatým hejnům pobřežní zóny po dobu 10 dnů, tam je více a bezpečnější jídlo tam. Husy utíkají před nepřáteli ve vodě. Lišky, sovy, orli, orli zlatí, polární lišky a norky se tam nedostanou.

První zima, kuřata se nepohybují daleko od svých rodičů a společně se vracejí do hnízdišť. Zde se jejich cesty rozcházejí, protože dospělá samice začíná snášet vajíčka pouze ve věku 3–4 let a utvořená dvojice na svém území během období rozmnožování nebude tolerovat nikoho, dokonce ani dospělého.

Navzdory tomu, že pták pečlivě hlídá hnízdo, často na něj hází ptáci jiných druhů nebo sousední dvojice hus. Samice ji zvedne a inkubuje s ní.

Zajímavosti


Husy - whiteheads se neskrývají před pozorovateli a klidně se týkají cizinců, dokud nezasáhnou na své území. Proto je o nich známo, že:

  1. Výrazný rys - bílý krk a hlava jsou pouze dospělí ptáci.
  2. Dospělí jedinci jsou velmi tichí, je těžké slyšet jejich hlas.
  3. Ptáci tohoto druhu se dobře usadili v zajetí a jsou chováni jako domácí.
  4. V roce 1998 byla v rámci série „Červená kniha“ vydána mince, na které umístili obraz husi - bílé.

Goose-belos je uveden v červené knize, v přírodě se jeho počet postupně snižuje. Tento pohledný muž je chráněn zákonem a existuje naděje, že tento pohled zůstane.

Video: bílá husa (Anser canagicus) t