Volavka malá - popis, lokalita

Volavka bílá je středně velký pták heronské rodiny, žijící většinou v bažinách. Nejčastěji se nachází na východní polokouli díky nejatraktivnějším klimatickým podmínkám.

Navenek je tento bahenní pták velmi podobný svému kongenu - velké bílé volavce, ale liší se od něj v několika pozoruhodných detailech:

  • výrazně menší velikosti;
  • některé detaily barvy nohou ptáka a jeho zobáku;
  • prodloužené hrudní a okcipitální peří.

Hlavním stanovištěm jsou různé vodní zdroje, jejichž voda může být tekoucí i stagnující; mělká jezera, lužní lesy, vřesoviště.

Tento pták se téměř nebojí člověka, často se vyskytují volavky tohoto druhu v blízkosti farem a pastvin pro dobytek. Krmí se hlavně na malých rybách, hlemýžďech a žabách.

Popis

Malá volavka má krátkou délku těla - pouze asi 55-65 cm, maximální hmotnost indikátory - až 600 kg. Ukazatele rozpětí křídel ptáka - 86-106 cm, ve své výšce lze tento typ heronů přirovnat k egyptské volavce. Na rozdíl od posledně jmenovaného má ale krásný a elegantní tvar těla.

Opeření je výhradně bílé. Také v přírodě jsou také volavky zcela černé barvy, jejich hlavní vlastností je čistě bílá brada, ale to je velmi vzácný jev. Tento druh malých volavek má zvláštní definici “morph”.

Charakteristickým rysem samce během období manželského lovu je přítomnost dlouhých chomáčů (egret), které se nacházejí v zadní části hlavy, hrudníku a ramen ptáka. Tyto chomáčky se skládají z nenarušeného peří. Zobák je dokonale černý. Prostor mezi okem a zobákem nemá peří a v určitých časových obdobích má různé barvy:

  • během manželství - načervenalé;
  • zbytek času je modrošedý odstín.

Barva nohou ptáka je černá s charakteristickým žlutým metatarem (u mladých jedinců má barva plus zbarvení zelenkavé). Jediný rozdíl mezi muži a ženami je přítomnost volavky.

Bílá volavka je zpravidla nespojitelná (výjimkou je období rozmnožování). Výkřiky ptáků jsou poměrně hlasité a vypadají jako rozšířené krávy. Někdy to může být chraptivé, krátké tázavé zvuky. Během letu silně táhne krk.

Podmínky přirozeného prostředí

Pro jeho hnízdění, malé volavky preferují si vybrat pobřežní lesy se suchým křovím, houštiny a jinou vegetací střední výšky. Tento pták se často nalézá mimo vodní plochy, topolové háje, otevřené bažiny, malé kanály a rýžová pole. V tomto případě slouží pastvina pro hospodářská zvířata a okolí jako místo pro krmení a hnízdění.

Funkce migrace

Bílá volavka, která žije především v tropech, je více sedavý pták, částečně migrující. Populace palearktického typu jsou stěhovavé, jejich hlavní zimoviště jsou jihovýchodní Asie a Afrika.

Chov bílých volavek

Hlavní čas pro chov populací malých volavek v takové části světa, jako je Evropa a Střední Asie, je období od března do července. Pro ptáky žijící ve zbytku pásma je toto období úzce spojeno se začátkem období dešťů. Ve většině případů je hnízdění malých volavek monofonní. Nicméně, soužití s ​​jinými bažinatými ptáky (kormorány, baldachýn, různé druhy volavky) není vyloučeno.

Velikost takových smíšených kolonií často dosahuje několika tisíc párů. Když nezávislé osídlení - počet párů v kolonii bílých malých volavek málokdy přesahuje sto. Osamocené chovné páry jsou velmi vzácné.

Hnízdo má charakteristický tvar obráceného kužele, jehož šířka stěn nepřesahuje 35 cm, zpravidla je upravena ptáky na hřebenu rákosu nebo rákosu, ne příliš vysoko od hladiny vody. Chcete-li vytvořit hnízdo ptáků používat dlouhé suché větvičky. Často také místo pro hnízdo je nízký strom nebo houštiny keřů, v tomto případě se jako materiál používají travní stonky.

Chtěl bych poznamenat, že poměrně často jsou ptáci místo vytváření nového hnízda obsazeni prázdnými starými, které zbyly z jiných volavek. Při pořádání „domova“ si můžete všimnout jakéhokoli rozdělení odpovědnosti - úkolu muže: vytěžování stavebního materiálu, samice heron se však zabývá jeho přímou instalací.

V koloniích volavek, které mají poměrně velké velikosti, je maximální vzdálenost mezi hnízdy ptáků asi 4-5 metrů, minimum je méně než jeden metr. Všimněte si, že se jedná o mimořádně vzácný jev. Průměrný počet vajec jednoho jedince je 2 až 6 ks. Pokládání vajec v tropech je mnohem menší.

Vejce malých volavek se vyznačují jemným modrozeleným odstínem se slabým leskem, jejich pokládka se provádí v intervalech až dvou dnů. Délka líhnutí je poměrně dlouhá a je asi 25 dnů, zatímco líhnutí je okupace obou rodičů, i když je to samice, která většinu svého času tráví v hnízdě.

Mláďata narozená na světě jsou pokryta vzácnou bílou chmýří, krmení je prováděno oběma rodiči (pálení jídla ze zobáku do zobáku). Dospělá mláďata začínají opouštět hnízdo po třech týdnech, za toho, během denních hodin, se stěhují do větví okolních keřů / stromů, které mají malou výšku. Projev schopnosti létat u mladých jedinců se objevuje již po 6-7 týdnech. Zpravidla poté mladí ptáci opouštějí rodičovské hnízdo navždy, zatímco se snaží držet v blízkosti hejn, které loví v nejbližších krmných oblastech. Průměrná délka života tohoto typu volavek je asi pět let.

Funkce napájení


Základem diety bílé volavky jsou malé ryby s hmotností do 20 gramů. Tito ptáci navíc rádi jedí půdu a vodní hmyz, žáby, měkkýše, zástupce korýšů / pavoukovců, malých ptáků a plazů. Tento bahenní pták se zpravidla krmí převážně v mělké vodě, používá různé metody lovu potravy, například na dlouhou dobu, tráví na jednom místě a čeká na svou kořist. Nebo kořist na vhodných zvířatech, rychle ji dohnat. Všimněte si, že během období hnízdění může vzdálenost mezi samotným hnízdem a krmným územím preferovaným ptákem dosáhnout několika kilometrů (až 13 km).

Poddruh

Existuje několik poddruhů volavky, ale nejznámější z nich jsou jen dva.

Egretta Garzetta - je nominativní poddruh brodivých ptáků, nejběžnější v Asii, Africe a MI Evropě.

Další známý poddruh je Egretta Nigripes, hlavně obývat Australasii a Indonésii.

Často se také zmiňuje o takovém poddruhu malých bílých volavek jako - E. g. Immaculata jsou bažiní ptáci, jejichž hlavním stanovištěm je Austrálie.

Rád bych poznamenal, že až donedávna byl značný počet jiných nezávislých druhů připsán poddruhu bílé volavky. Patří mezi ně například pobřežní volavka, která žije v pobřežních oblastech Asie a Afriky. Dalším druhem bahenních ptáků, který byl dříve připisován tomuto poddruhu malých volavek, je takzvaný druh útesu, který lze nalézt v zemích východní Afriky, Komor a Madagaskaru.

Video: Volavka bílá (Egretta garzetta) t