Imperial tamarin - popis, životní styl

Na světě existuje mnoho druhů opic. Liší se svým vzhledem, velikostí, chováním. Opice žijí v mnoha částech světa. Jedním z velmi zajímavých a originálních opic jsou císařské tamaríny. Jedná se o velmi malé opice, které patří do rodiny igrankovye. Mají jednu zajímavou vlastnost, díky které mohou být snadno odlišeny od jiných druhů.

Ale tyto roztomilé opice se liší nejen svým vzhledem. V jiných druzích je vůdcem smečky muž, ale v tamarínském císaři je situace jiná. Škola je vedena nejstarší samicí. Mají představitele různých pohlaví, jak to bylo, částečně obrácené role. Koneckonců, v jejich smečce by měli samci dostat jídlo a také s sebou mít mláďata. Tento druh byl objeven v roce 1907. Podívejme se podrobněji, proč mají tyto opice takové jméno? Jaké jsou jejich charakteristické rysy? Kde žijí? Co jedí?

Vzhled

Jedná se o velmi malé členy rodiny. Jejich tělo dosahuje hmotnosti 25 cm / din, dospělé zvíře má tělesnou hmotnost asi 300 g. Jejich ocas je však poměrně dlouhý. Jeho délka odpovídá tělesu. Díky tak dlouhému ocasu tamaríny nevypadají tak malé, jak jsou. Když se tamarin pohybuje mezi stromy, ocas jim pomáhá vyrovnat se. Při pohledu ze stromu na strom hledají vlastní jídlo. Na hlavě srst roste způsobem, který připomíná „korunu“. To je také jeden z důvodů, proč tento druh dostal takové jméno. Přítomnost drápů je také charakteristickým rysem druhu. Koneckonců, ostatní primáti mají nehty na koncích prstů.

Jejich barva je tmavá, téměř černá. Ale vousy a kníry kontrastovaly s celkovou barvou srsti opic. Tyto části jsou zcela bílé, vypadají, jako by byly šedé. Tato vlastnost je v nich nejatraktivnější a díky tomu se výrazně liší od ostatních.

Část jména "císařská" zvířata dostala právě díky svému elegantnímu kníru. Když vědci objevili tento druh, okamžitě si vzpomněli, že jeden z německých císařů jménem Wilhelm II měl přesně stejný knír. Takové jméno v té době se výzkumníkům zdálo nejvhodnější. Že to uvízlo za pohledem.

Lokalita

Tento druh primátů žije v deštném pralese Jižní Ameriky. Lze je vidět v zemích, jako je Peru, Bolívie, stejně jako v Brazílii.

Jídlo, životní styl

Tyto opice jsou stromová zvířata. Většinu času tráví na stromech. K tomu je jejich tělo dokonale přizpůsobeno. Mají dlouhý ocas, který plní funkci vyvážení, silné drápy, které pomáhají držet se na kůře stromů, a hbité tlapky, kterými se opice drží na stromě. Vzhledem k tomu, že jsou velmi lehké, mohou snadno vylézt i na vrchol stromu, kde získají nejvíce šťavnaté ovoce.

Zpravidla jsou pouze v hustém lese. Obcházejí jakýkoliv otevřený prostor. Žijí v malých skupinách do 10 osob. Každé hejno má své vlastní specifické území, které tamarins horlivě chrání před pronikáním nepřátel. Pokud se náhle na jejich místo chtějí usadit další takové opice, majitelé území jim to nedovolí. Území obsazené jednou skupinou tamarínů je obvykle asi 30-40 hektarů. Obhajují své území ne svými mocnými drápy a tesáky. Také útočí na ty, kteří se odvažují zranit své nejmenší.

Sociální hierarchie v balíčcích je dobře rozvinutá. Domov je nejzkušenější fena, následovaná všemi ostatními ženami. Dalším krokem v hierarchii tamarinů jsou děti. Muži zde zaujímají nejnižší úroveň. V každé skupině obvykle žijí 1-2 samci.

Dalším zajímavým rysem v chování a životním stylu těchto zvířat je pravidelný knír účes. Ozdobují si kníry. V tomto procesu zvířata aktivně komunikují.

Základem těchto primátů je rostlinná strava. Oni jsou velmi rádi ovoce a bobule, které jsou neustále shromažďovány z křoví a stromů v deštném pralese. Jejich oblíbenou pochoutkou jsou mladé větvičky a listy. Někdy jedí květiny.

Krmivo pro zvířata je také přítomno ve stravě těchto zvířat. Čas od času loví žáby a ještěrky. Pokud chytí ptačí hnízdo v hnízdě, sní jí také.

Chov


Během období páření může ženský tamarin mít více než jednoho partnera. Pokud skupina není jedna, ale několik mužů, bude to spárovat s každým. Objednávka také závisí na pozici v hierarchii.

Těhotenství zástupců tohoto druhu trvá přibližně 45 dní. Vzhledem k tomu, že toto období je příliš krátké i pro tato malá zvířata, děti se rodí malé, bezmocné. Po porodu váží pouze 35 g.

Ale i novorozenci tamaríni na obličeji již mají charakteristické úponky a vousy. Jelikož matriarchát vládne v jejich způsobu života, muži se o děti starají. Neustále přenášejí děti na sebe a dávají jim samici jen na dobu krmení.

Po 3 měsících jsou děti schopny jíst a pohybovat se. Po roce a půl mladí muži opustí hejno, aby se stali členy druhého. Samice zůstávají ve své rodině.

Ve volné přírodě je délka života asi 11-15 let.

Počet

Dnes je tento druh považován za „zranitelný“, i když počet tamarinů ještě nedosáhl kritické úrovně. Často se tyto neobvyklé primáty stávají oběťmi pytláků. Oni jsou chyceni prodávat ve sbírkách nebo zoo.

Počet zástupců tohoto druhu a dalších obyvatel tropického lesa je postižen zničením jejich přirozeného prostředí. Deštné pralesy na svém rodném kontinentu jsou velmi intenzivně ničeny. Jako výsledek, opice prostě nemají místo, kde žít a dostat své vlastní jídlo.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)