Wombat - popis, lokalita, životní styl

Wombats jsou nepochybně jedinečnými zástupci živočišného světa. Koneckonců existovali na naší planetě před mnoha miliony let. Mnoho druhů tohoto zvířete vymřelo, ale stále máme možnost je vidět.

Dnes, tam jsou 2 rody, které patří do rodiny wombats. Ty zase zahrnují 3 druhy. Tam je krátkosrstý wombat, stejně jako rod dlouhosrstých wombats, který zahrnuje dlouho-vlasy, stejně jako Queensland wombat. Dříve na naší planetě bylo mnohem více druhů, ale v procesu evoluce většina z nich zmizela. To přispělo k řadě důvodů. Je známo, že zde bylo alespoň 5 rodů. Dříve byly pandy považovány za příbuzné těchto zvířat, protože mají mnoho společného.

Ale asi před 36 milióny roky, tato zvířata začala se vyvíjet podél různých cest evoluce. V důsledku toho se vzdali a získali své vlastní charakteristické rysy. Když se podíváte na obrázky wombatů a pand, můžete stále sledovat určitou podobnost.

Popis

Wombats jsou býložravci. Žijí v Austrálii. Navenek, zástupci tohoto druhu vypadají jako malí medvědi a trochu jako morčata. Délka těla dospělých je přibližně 70–120 cm, hmotnost se pohybuje od 20 do 40 kg.

Mají poměrně hustou, ale kompaktní ústavu. Tělo wombats je malé a hlava a končetiny jsou velké a silné. Tato zvířata mají malý nerozvinutý ocas. Jejich vlna je šedá.

Zvláštností tohoto druhu je, že zadní část těla má ve srovnání s ostatními savci neobvyklou strukturu. Na zadní straně mají spoustu chrupavky, kůže je ztvrdlá, jsou zde kosti. Tohle je štít. Zvíře to používá k ochraně svého domova. Pokud se například někdo chce dostat do otvoru do wombatu, zvíře se jednoduše otočí ke vchodu do zadku. Takže blokuje průchod do díry a pak může rozdrtit nepřítele proti jeho stěnám.

Zvláštní pozornost si zaslouží hlava Wombat. Ve srovnání s velikostí těla má velkou velikost. Tvar hlavy je poněkud zploštělý. Pokud je wombat v nebezpečí, může se bránit hlavou nebo dokonce použít k útoku na nepřítele. Zároveň dělá pohyby, které vypadají jako zadek, i když toto zvíře nemá žádné rohy.

Čelisti a zuby v jejich struktuře mají mnoho podobností s čelistmi hlodavců. Ve srovnání s jinými vačnatci mají wombats méně zubů. Nahoře a dole mají 2 řezáky. Kromě toho jsou žvýkací zuby. Ale ta strana chybí.

Tato zvířata mají velmi silné silné tlapky. Každý má 5 prstů, z nichž každý má drápy, nezbytné pro zvířata k provádění různých akcí. Je to s těmito drápy, které wombats dokonale kopat své díry.

Tato zvířata jsou známá svou schopností vykopat celé království pod zemí. Mnoho výzkumníků věří, že wombats jsou nejschopnější a největší rypadla mezi všemi zvířaty. Jeden jedinec může vykopat skutečný tunel, jehož délka bude asi 20 m, a jejich nory dosahují šířky 3 m. Wombaty jsou vybaveny skutečnými podzemními hrady, ve kterých žijí s rodinami. Jejich tlapky jsou malé délky. To však nebrání tomu, aby zvířata vyvinula rychlost až 40 km / h. Pokud je to nutné, mohou snadno vylézt na strom nebo si zaplavat v rybníku.

Způsob života


Austrálie je domovem těchto neobvyklých zvířat, ale můžete se s nimi také setkat na ostrově Tasmánie.

V přírodě existuje mnoho zástupců tohoto druhu. Ale vidět toto zvíře může být vzácné. To je dáno tím, že zástupci tohoto druhu tráví mnoho času v podzemí. Žijí v oblastech, kde je půda suchá, nikoliv kamenitá, není zde žádná podzemní voda. Rovněž jim brání různé kořeny stromů a vegetace. Vyberou půdu, ve které je nejjednodušší kopat velký prostorný tunel.

Z těchto norek, které zvířata vykopávají pro svou rodinu, jsou celé vesnice postaveny v podzemí. Skládají se z prostorných bytů, ale i z malých uliček, kterými se zvířata snadno pohybují ve svém známém prostředí. Většinu času jsou přesně v podzemních domech. Tady spí ve dne, a v noci přijdou na povrch při hledání potravy.

Zástupci tohoto druhu žijí ve skupinách tvořených velkým počtem jedinců. Takové skupiny zaujímají velké území. Často to může být velké pole, jehož plocha dosahuje 20-25 hektarů.

Členové skupiny označují území s výkaly, které se podobají kostce v jejich podobě. Tímto způsobem definují hranice vlastnictví.

Tato zvířata mají spíše klidnou povahu. Nebojí se člověka. V přírodě nemají žádné nepřátele. Pokud však někdo zasáhne na jejich území, bude ho agresivně bránit. Pokud se domnívají, že se blíží nebezpečí, okamžitě houpají své velké hlavy, vydávají zvuky, které se podobají mooing.

Nepřítel se často rozhoduje, že je lepší, aby se s takovým agresivním nepřítelem a listy neopustil. Pokud se však soupeř nevrátí, může mezi zvířaty začít bitva. Bojuje wombats hlavu, jako by butting nepřítele. Obecně platí, že zástupci tohoto druhu vedou mírový životní styl, pokud nejsou v nebezpečí.

Napájení


Tato zvířata jsou považována za opravdové gurmány, kteří jedí pouze kvalitní rostliny. Dostávají jídlo pomocí svých drápů. Jejich oblíbenou pochoutkou jsou šťavnaté výhonky, kořeny. Také milují mech, bobule a některé druhy hub. S pomocí zubů, rtů a horlivého čichu si tato jedinečná zvířata sami vybírají jen to nejlepší jídlo. Dávají přednost nejmladším, nejtvrdším výhonkům, nakrájejte je na kořen a vychutnejte si vynikající chuť.

Zvláštnost těchto úžasných zvířat také spočívá v tom, že proces trávení v nich je extrémně pomalý ve srovnání s ostatními savci. Stráví jídlo 14 dní. Nepotřebují vodu ve velkém množství. Tím se podobají velbloudům. Wombat dost používat 22 m tekutiny na den pro každý kilogram váhy. Žízeň a sucho, snášejí bez obtíží.

Chov

Chov wombatů nastává v každém ročním období, ale v suchých oblastech může záviset na počasí. Oni jsou vačnatci zvířata, ale jejich tašky nejsou umístěné v přední straně, ale v zádech. Díky této samici je vhodné vykopat zem a do sáčku se nedostanou žádné nečistoty.

Jejich těhotenství je velmi krátké - asi 20 dní. Narodilo se jen jedno mládě. Samice má na svém těle dvě bradavky, ale zároveň nemůže nést dvě děti. Malý wombat je v mateřském sáčku asi 8 měsíců. Stále se o něj stará. Po tom, on opustí tašku, ale matka se stále stará o mládě asi rok. Tato zvířata ve volné přírodě obvykle žijí asi 15 let. Když je chován v zajetí - až 20-25 let. Záleží na potravinách a podmínkách zadržení.

Video: Wombat (Vombatidae)