Černý datel - popis, stanoviště, zajímavá fakta

Černé dateli jsou považovány za nejúžasnější lesní ptáky, reprezentující rodinu datelů. Tento typ má druhé jméno - žádoucí. Tyto krásné, poměrně velké ptáky se nacházejí v lesích eurasijské části kontinentu, v Americe a dalších oblastech planety. Celkem touha rodu zahrnuje sedm druhů ptáků, z nichž některé jsou uvedeny v červené knize.

Černí datlovci se liší od ostatních zástupců tohoto řádu ptáků svou povahou a chováním. Je pravda, že všechny typy touhy mají kvalitu, která je spojuje - jedná se o nerovnoměrný let. Tento pták je již dlouho předmětem pozornosti ornitologů. Proto byli vědci schopni studovat své zvyky, zvyky a životní styl obecně.

Kde se pták raději usadí

Černý datel je poměrně nenáročný. Proto se ptáci tohoto druhu vyskytují prakticky v celé evropské části kontinentu s výjimkou jižních oblastí. Také jejich oblíbená stanoviště jsou oblasti Asie s vhodnými klimatickými podmínkami: jedná se o Sachalin, Kamčatku a Sibiř. Lokalita zahrnuje sever Japonska, stejně jako korejský poloostrov. Ačkoli černé dateli jsou většinou sedavý, někdy oni se stěhují mimo jejich rozsah. Obvykle se takové pohyby vyskytují v zimním období a souvisejí především s hledáním potravy.

Vlastnosti životního stylu žádoucí

Černí datlí dávají přednost samostatnému životu. Oni tvoří páry jen v období páření, tak že později spolu mohou čekat na vzhled potomstva. Zástupci tohoto druhu ptáků žijí především v jehličnatých nebo smíšených lesích. Často si založili domov pro sebe v hluchých tajigových masivech, i když se mohou usadit na malých ostrovech lesní zóny, která se nachází uprostřed stepi. Pro tyto ptáky je hlavní podmínkou přítomnost stromů, kde si můžete udělat domov. Proto je často žádoucí hnízda na popáleninách a při řezání pole. Vyberou si nemocné stromy s hladkým vývrtem, ve kterých můžete bez námahy vyhloubit dutinu, aby se připravila na nejdůležitější fázi - chov potomků.

Musím říct, že černý datel se nebojí lidské přítomnosti. Proto, pokud pták najde zařízení vhodné pro bydlení v zalesněné oblasti ve městě, bude tiše usadit. Je třeba poznamenat, že každý pár žárlivě hlídá své stanoviště, které je asi 300 hektarů.

Co jí pták

Ačkoli černé dateli nejsou zvláště vybíravé, pokud jde o výživu, jejich každodenní strava je poměrně působivá. Za jeden den jsou schopni jíst impozantní množství jídla - asi 450 zástupců třídy hmyzu. Aby bylo možné doplnit zásoby užitečných látek pro životně důležitou činnost, dychtivě se jedí housenky, mravenci, drobní brouci, larvy a další krmiva pro zvířata.

V zimě, kdy je obtížné získat potravu, dělají černí datlovci krátké migrace, aby získali jídlo. V chladném období přecházejí na zeleninové jídlo, spokojují se s ovocem, semeny jehličnatých stromů a ovocem.

Vnější charakteristiky

Černý datel nemůže být zaměňován s jiným ptákem, protože má jasné rysy svého vnějšího vzhledu.

  1. Nejprve je tato zářivě červená čepice - nejcharakterističtější znak - žádoucí. U samců je světlé opeření běžné na zadní straně hlavy a čelní části hlavy, zatímco u samice pokrývá pouze týlní oblast.
  2. Dalším rysem je silný, dláto tvarovaný zobák, který ani ty nejsilnější dřeviny nemohou odolat. U obou pohlaví má zobák šedavě žlutavý nádech, je poměrně dlouhý a rovný.
  3. Mužské peří vrhá černý lesk, zatímco u samice je stmívač s hnědým nádechem.
  4. Mladá mláďata jsou velmi podobná dospělým. Jediný rozdíl je v tom, že opeření dětí je volné a není tak jasné jako u dospělých ptáků. Také v prvním roce kuřat, červená skvrna na hlavě je stále nejasně vyjádřena, a zobák má bledý odstín a je silně špičaté.
  5. Jednou z vlastností je jejich jazyk. Díky lepkavému tajemství, které je ve slinách ptáků, se jídlo samo vrhá na jazyk. Tato kvalita pomáhá datelům dostat malý hmyz a mravenci přímo z jádra stromů.

Černý datel, jak již bylo uvedeno, je velký pták. V dospělém stavu dosahují zástupci tohoto druhu následující parametry:

  • délka - 50 cm (někdy nad tímto ukazatelem);
  • tělesná hmotnost - asi 300 g;
  • délka zobáku do 60 mm;
  • rozpětí křídel - 70-80 cm.

Dospělí v přirozeném prostředí žijí sedm let nebo déle.

Období chovu potomků


Do konce prvního roku života může černý datel již rozmnožovat potomstvo. Páření těchto ptáků, stejně jako u většiny ptáků, začíná na jaře. Hledáte přítelkyni je muž. Chtěl přitáhnout pozornost krásné poloviny a udělal zvláštní hrdelní zvuky, hlasitě zaklepal zobákem na stromě. Tento druh rituálu končí tvorbou dvojice, která se usadí ve staré dutině nebo se usadí v novém obydlí připraveném mužem. Stojí za zmínku, že ptáci jiných druhů jsou rádi, že zabírají dutiny, přes které dateli tvrdě pracovali. Ale majitelé neukazují agresi vůči útočníkům z úkrytu, ale klidně přijímají uspořádání nového hnízda.

Při pokládání vajec nedávají černé datelky vrh. Obvykle žena inkubuje 5 vajec a celé období trvá asi dva týdny. Když se objeví mláďata, oba rodiče doručí do hnízda jídla. Dělají to střídavě téměř měsíc. Během tohoto období děti vyrostou a stanou se schopnými samostatného života. Než však potomci opustí hnízdo, rodiče je jistě naučí, aby si sami dostali jídlo, aby se mohli orientovat v terénu a dalších užitečných věcech. Když se mladí lidé naučí základy dospělosti, rodiče je jednoduše odvezou z jejich území.

Zajímavosti

Černé dateli jsou zařazeny mezi druhy užitečných ptáků, neboť pomáhají chránit lesní vykládky před škodlivými brouky. Vzhledem k tomu, že se tito ptáci mohou během života pohybovat z jednoho místa na druhé, jsou neocenitelným přínosem při zachování zdraví lesů. Žena si přeje inkubovat mláďata, když jsou ve spojce dvě vejce. Z tohoto důvodu se mláďata rodí v různých časech. Hlavním rysem černých datelů je však jejich izolace, jsou v kontaktu se svými příbuznými pouze v období rozmnožování.

Video: Datel černý (Dryocopus martius) t