Kurgannik - popis, lokalita, zajímavá fakta

Kurgannik je dravý pták, velikost dospělého jedince dosahuje 65 centimetrů, šířka rozpětí křídel je 160 centimetrů a jeho hmotnost může dosáhnout až 1800 gramů. Zpravidla samice překračuje ve své velikosti samce délku a obrys křídel. Tento pták je podobný orli, má prodloužený ocasní model a dlouhé nohy.

Zvláštnosti tohoto ptáka zahrnují různé dominantní odstíny opeření, z tohoto důvodu jsou někteří představitelé kurgannik klasifikováni jako lehké odrůdy a jiní jako tmavé.

Světlo kurgannik se vyznačuje červeno-okrovým nádechem opeření, jeho hlava je světlejší v tónu než hřbet nebo hruď a jeho břicho a strany jsou naopak tmavší. Ocas ptáka má lehké opeření načervenalé barvy, na něm nejsou žádné příčné pruhy. V dolní části křídel je zřetelně odlišena velká bílá skvrna, která je tvořena řetězcem letového peří.

Najdete zde i tyto ptáky, jejichž barvy dominují tmavé barvy - černohnědý odstín hraje rozhodující roli ve zbarvení peří. V dolní části křídel takových kurganů se nachází peří světlé barvy, tmavý lem připevněný k okraji podél okraje křídla jim dodává kontrast. Lehké peří také tvoří ocas tohoto ptáka a navíc je zdobeno tmavými pruhy umístěnými napříč. Za letu se temný kurgannik snadno zaměňuje s zemnyakem nebo dokonce s bzučákem, ale je dán charakteristickými obrysy těla a nepřítomností místa s polounulou konfigurací na hrudi.

Mladí jedinci se snadno odlišují od dospělých světlejším opeřením, v jejich zbarvení není žádné červené zbarvení, břicho má jasné opeření, ocas je zdoben malými pruhy, na křídlech nejsou žádné charakteristické body a okraje. V horní části křídel mají mladí jedinci lehké skvrny připomínající zbarvení mladých zimních mláďat.

Charakteristické rysy charakterizující výživu kurgannika

Většina kurganů preferuje jíst malé savce, polní myši, dobře krmené křečky, bezohledné gofery, různé ježky a dokonce i malé zajíce se stávají obyčejnými oběťmi. Kromě toho mohou lovit různé plazy, všudypřítomné obojživelníky a dokonce i nějaký hmyz, jako jsou kobylky.

V zimě, kdy počet kořistí výrazně klesá, tito ptáci neopomíjejí ani mršinu, zaplňují chybějící množství ve stravě. Tito ptáci raději loví z nebe, předjíždějí svou kořist pomocí náhlé štiky. V případě chyby mohou pokračovat v pronásledování na zemi.

Ptačí stanoviště

Kurgannik je pták, který je široce distribuován, nachází se v severní Africe, na území Řecka, v pouštních oblastech Turecka, v stepích a v lesních stepích Eurasie, od oblastí Černého moře až po Kavkaz, v západní části Mongolska a v pouštích Arabů. poloostrova.

Obyvatelé kopců žijících v zónách s mírnými klimatickými podmínkami dělají v zimním období sezónní lety do více jižních oblastí, preferují polopustné oblasti na africkém kontinentu, které se nacházejí jižně od Sahary. Kromě toho jsou tito ptáci posláni na zimování v severních oblastech Indie. Cestou zpět jdou s nástupem jara, ale ne všichni zástupci tohoto druhu potřebují sezónní lety.

Pro jejich osady, Kurganniki může vybrat oba pohoří a prosté expanze stepí, stejně jako polopouští. Neexistují žádné výjimky ani pouštní oblasti, pokud je dostatek potravin pro potraviny. Na území Balkánu si tito ptáci hnízdí v lesích, mezi hornatými oblastmi ve střední nadmořské výšce. Pro pohodlné bydlení potřebují zástupci tohoto druhu otevřené prostory pro úspěšný lov a osamocené zákoutí, kde mohou stavět hnízda. S lovci se můžete setkat ve výškách 2700 metrů ve srovnání s hladinou moře.

Nejčastěji se volba Kurgannik zastaví v otevřených prostorách země, kde může snadno získat svou kořist. Uspořádá svá hnízda na římse útesů, na strmých svazích roklí, i když pro tento účel může snadno použít mocenské sloupy nebo různé věže. V případě potřeby může pták udělat hnízdo i na zemi.

Populace ptáků tohoto druhu je neustále v měnícím se postavení, například na území Ruské federace existuje tendence snižovat počet, proto je uvedena v červené knize.

Rozdíly mezi pohlavími u ptáků

Samice kurgannik má na rozdíl od samce větší velikosti. Velikost samce je přibližně o 20% menší než u samice. Pouze tato charakteristika slouží jako charakteristický rys sexuálního dimorfismu u těchto ptáků. Konec konců, žádné rozdíly vyjádřené v barvě jejich peří neexistují.

Hnízdění

Lovec stepí rád dělá dost velké hnízda, v průřezu takové hnízdo může dosáhnout 1 metr a stejnou velikost na výšku. Pro stavbu svého hnízda používá kurgannik větve, které se liší délkou a tloušťkou. Ptáci nadále využívají své hnízdo několik let, protože každoročně se zvětšuje. Používají suchou slámu, suchý hnoj, kousky vlny a různé hadry jako ložní prádlo.

Plození

Na začátku dubna, samice klade vejce, její spojka se může skládat z 2 až 5 vajec. Vejce jsou šedobílá, maskovaná hnědými skvrnami různých velikostí. Inkubační doba pro vejce Kurgan je 35 dní, na konci, přibližně v květnu nebo začátkem června, se objeví mláďata. Po 6 týdnech budou připraveni na samostatný život.

Video: kurgannik (Buteo rufinus)