Oryapka - popis, lokalita, zajímavá fakta

Oryapka je pašerák, který se vyznačuje charakteristickým vzhledem a zvláštní vášní pro vodu mezi svými příbuznými. Tento malý pták má vodotěsné opeření, díky němuž ptáci tohoto druhu dobře plavou, potápějí se a mohou dokonce běžet podél dna mělkých nádrží, pevně se drží na dně nohou s poměrně ostrými drápy.

Naběračka se často nazývá vrabec nebo vodní drozd, což je vysvětleno podobností ptáka s tímto druhem ptáků. Rodina těchto ptáků zahrnuje jen několik poddruhů, ale nejběžnější z nich je naběračka. Zajímavostí je, že nabíječka získala status oficiálního symbolu takového státu jako Norsko.

Podle odborníků, tento pták dostal jeho jméno od derivátu takový jak “Olyabysh”, toto slovo v Rusku bylo voláno malý kulatý dort. V souladu s další společnou verzí - jméno ptáka je souhláskové s označením malých kulatých oblázků, které, když se uvolní do vody, před skokem na dno, několikrát skočit na vodní hladinu.

Vlastnosti vzhledu

Naběračka je díky svému unikátnímu vzhledu a své stálé poloze v blízkosti vodních útvarů téměř nemožné zaměňovat s jinými druhy ptáků. Naběračka obyčejná má docela silnou a hustou postavu, ve velikosti tento druh je podobný drozdům nebo špačci. Délka těla dospělých dosahuje 20 cm, maximální hmotnost je 85-90 gramů. Mezi ženami a muži nejsou prakticky žádné vnější rozdíly.

Zástupci druhů mají spíše dlouhé tlapky (4 prsty s ostrými drápy), díky kterým se mohou snadno pohybovat jak na souši, tak na dně nádrží.

Křídla tohoto ptáka mají mírné zaoblení, délka křídla je až 105 mm. Rozpětí - až 30 cm, ocas ptáka je poměrně krátký a mírně zakřivený směrem nahoru.

Peří

Hlavní barva opeření neštovic je tmavě hnědá, ocas, hřbet a vnější strana krytu peří mají charakteristický šedý tón. Špičky peří s černým rámečkem. Hlava ptáků tohoto druhu má hnědý peří kryt, zobák je tmavý.

Přední část těla ptáka je zdobena bílou podlouhlou košili, která dokonale a harmonicky kontrastuje se základní barvou peřího krytu. Když se pozorně díváte na lůžko naběračky, můžete vidět původní šupinatý vzor. Oblečení mladých jedinců je o několik řádů lehčí než u dospělých zástupců tohoto druhu.

Vodotěsnost ptačího peří je dána tím, že pták má extrémně vyvinutou olejovou žlázu, která vylučuje spíše tučné tajemství, které je dostatečné pro kvalitní mazání celého peřího krytu ptáka.

Ptačí hlas

Oryapka je považována za zpěvného ptáka, zvuky představitelů tohoto druhu jsou příjemným pískáním a duhovými výkyvy. Otroci zpívají téměř všechna roční období (kromě doby hnízdění).

Lokalita

Tento druh ptáků lze nalézt téměř na celém území Eurasie. Hlavní podmínkou pro obydlené kolonie je přítomnost vodních útvarů s čistou vodou a rychlým proudem v blízkosti hnízdiště (kopcovitá krajina s řídkou vegetací v pobřežní zóně).

V období odpovídajícím počátku hnízdění jsou ptáci zpravidla rozděleni do dvojic, přičemž si vybírají určité území pro život, ke kterému jsou velmi připojeni.

Všimněte si, že většina jejich životů, tito malí ptáci tráví v blízkosti vody nebo v její blízkosti, volí nemrznoucí části vodních nádrží pro zimování.

Funkce napájení

Jak bylo uvedeno výše, naběračky dávají přednost zásobníkům s poměrně silnými proudy pro jejich hlavní stanoviště, přičemž ignorují potoky a jezera se stojatou vodou a příliš hustou vegetací. Velmi dobře plavou ve vodě a používají křídla jako vesla. Jednou z zvláštností tohoto druhu ptáků je, že mají svůj vlastní přírodní balast, což znamená přítomnost medully v kostech ptáka, která ve skutečnosti odlišuje průjem od jiných druhů ptáků (u většiny druhů jsou kosti duté). Díky otevření křídel ve vodě se ponorka snadno ponoří na dno nádrže, pro kterou může běžet několik desítek metrů.

Délka pobytu pod vodou je asi jedna minuta. Pod vodou jsou nozdry ptáka uzavřeny speciálními koženými membránami. Vzhledem k tomu, pták může sbírat na dně potřebuji pro jídlo. K vzestupu na povrch naběračky stačí natlačit křídla proti tělu, po které voda vtlačuje ptáka nahoru.

Zpravidla se z dna tohoto malého ptáka řádu kolemjdoucích sbírá pro krmení vajec malých ryb, malých hmyzů a lovů korýšů. Pták může také dostat jídlo v pobřežních houbách vegetace, dostat různá zvířata z pod oblázky otočil houževnatými drápy.

Funkce vnoření


Jak bylo zmíněno výše, naběračka je velmi svázána s územím svého biotopu (biotop), takže i po sezónní migraci se ptáci s nástupem tepla vždy vracejí na vybrané místo pro život. To znamená, že místo vybudování nového hnízda se provádí sezónní aktualizace starého.

Sexuální zralost malé trávy nastává po dosažení jednoho roku, po kterém se ptáci utvoří páry. Zástupci tohoto druhu zároveň zaujímají určitou, předem zvolenou část území, jejíž délka je asi 1,5 km. Zvláštní pozornost je třeba věnovat skutečnosti, že během období hnízdění hranice území pozemku jsou páry pečlivě hlídány.

Stavba nového hnízda nebo obnova starého ptáka se provádí brzy na jaře, umístění hnízda je v blízkosti vodních útvarů. Lůžko malé naběračky může být umístěno kdekoli - mezi kameny v pobřežní zóně a na větvích malých stromů nebo keřů.

Nejatraktivnějšími místy pro umístění ptačích hnízd jsou dutiny suchých stromů, praskliny nebo přírodní výklenky ve skalách.

V hnízdě jsou postaveny samičky i samci, suché stonky různých rostlin, oddenků a mechů. Vypadá to jako koule s nepravidelnou geometrií, rozměry - nic víc než fotbalový míč. Vstup do hnízda je zpravidla veden ve směru tunelu, který je veden ve směru proudu, který se nachází v blízkosti nebo v jakékoliv jiné nádrži s rychlým proudem. Uvnitř hnízda je často lemována loňská vegetace (suché stonky, listy).

Hejno potomků

Najednou naběračka pojme až 7 vajec, které mají bílou barvu bez skvrn. Líhnutí provádí výhradně samice, zatímco pravidelně exkomunikuje, aby získala potravu pro výživu. Doba inkubace je asi 14-18 dnů.

První výbava mláďat mláďat tohoto druhu je downy, nahnědlý odstín, ústa jsou jasně žlutá nebo oranžová. Oba rodiče krmili potomstvo, které se objevilo.

V závislosti na povětrnostních podmínkách, mladí jedinci diat opustí 3-4 týdny po narození. I když v tuto chvíli v životě ještě nejsou schopny vstát do vzduchu, přesto se dobře plavou a potápějí. Když hrozí nebezpečí, mláďata okamžitě spěchají do vody, plavou se a schovávají se v pobřežních houštinách.

Zpravidla pár voštin má čas na pěstování dvou potomků v jednom období rozmnožování. Životnost ptáka v přirozeném prostředí je 7-8 let.

Druhová populace

Podle ekologických organizací je populace takových druhů ptáků jako naběračka poměrně velká. Navzdory lidskému zásahu do biotopu tohoto druhu se velikost populace v posledních desetiletích nesnížila.

Ačkoliv plástev nepatří k synantropním druhům ptáků, ptáci se často nacházejí v těsné blízkosti lidského bydlení, zejména v období hnízdění. V některých oblastech obývaných ponořenými koloniemi jsou tito ptáci obvyklými obyvateli horského terénu (obzvláště důležité pro horská střediska), kde se stávají vynikajícím objektem pro pozorování a lovecké fotografie.

Video: naběračka (Cinclus cinclus)