Rybák obecný - popis, stanoviště, zajímavá fakta

V přírodě v blízkosti řek nebo sladkovodních jezer se mnoho lidí muselo setkat se středně velkými a naprosto pozoruhodnými ptáky s dlouhými, tenkými křídly. Mnoho věří, že rackové mají charakteristickou podobnost s ptáky. Ve skutečnosti patří do řádu charadriiformů. Vyznačují se zvláštním způsobem letu a chraplavým hlasem, který zazní v rušivých chvílích. Tento druh ptáků je rozšířený a dává přednost uspořádání jejich životů ve velkých koloniích. I přes jejich velké počty jsou tito ptáci velmi zranitelní, zejména lidé jim způsobují škody.

Vzhled

Rybák nemá žádné vynikající vlastnosti, je rozšířen v zeměpisných šířkách umístěných na jihu vzhledem k oblasti tundry. Tento pták, který má elegantní siluetu, má podobnou velikost jako divoký holub. Délka ocasu od ocasu k zobáku dosahuje 35 centimetrů, ale rozpětí křídel je nepřiměřeně velké a je asi 80 centimetrů. Hmotnost dospělého jedince dosahuje 180 gramů.

Peří ptáka se vyznačuje nenápadným zbarvením, které se skládá z šedobílých nebo světle šedých tónů. Na hlavě ptáka je zóna tvořená černým peřím, která má lesklý lesk a vypadá jako čepice. Pouze červený zobák ptáka je vymalován v jasných barvách, na konci se mění na černou a jeho jasně červené nohy. Když znějí, obyčejný rybák dělá trhavé zvuky, v poněkud vrzavém hlase.

Svým vzhledem je pták ve skutečnosti velmi podobný malému racekovi, ale rybák se vyznačuje křídly, které mají užší a protáhlejší tvar. Následující rozdíl je nenápadný opeřený ocas, který se skládá ze dvou špičatých částí ve tvaru rybiny. Charakteristickým rozdílem, který vydává rybák, je černá čepice na hlavě.

Obecný rybák obecný přehled

Загрузка...

Terns hnízdiště se nacházejí na rozsáhlých plochách. Rozložili se po celé Palearktice, s výjimkou oblastí Dálného severu, na kterých se usadil nejbližší příbuzný ptáka, rybníka arktického. Místa hnízdění rybáka obecného se v téměř celé Evropě a Severní Americe těžko nacházejí. Přitahuje ji do všech sladkovodních údolí a moří.

To je stěhovavý pták, s příchodem zimy, velké kolonie rybáků letou do rovníkových nebo jižních zeměpisných šířek planety. V zimě se pták nachází v Nové Guineji nebo na africkém kontinentu, stejně jako na Filipínách nebo v západní Jižní Americe. Hnízdění obecného rybáka byl zaznamenán v některých oblastech tundry, ale na rozdíl od polárního příbuzného, ​​to je přitahováno jen údolími řeky. Ve zbývajících částech severních oblastí není možné se s ní setkat.

Jako přijatelná lokalita se rybák rozhoduje pro plivání vody s povrchem oblázků nebo písku. Vhodné jsou také nížiny spojené s pobřežím vodních útvarů, plochými částmi mořského pobřeží, údolími různých řek. Pták preferuje hnízda na rovných plochách pobřeží, ale také může hnízda uspořádat v horských oblastech až do výšky 5000 metrů - taková místa byla nalezena v Pamírech a také v Tibetu. Podle ornitologů, pro jejich osady, obecný rybák se drží na vodních plochách se stojatou vodou nebo klidnými řekami s mírnými proudy.

Drůbeží strava


Rybák je vynikající lovec s záviděníhodnou dovedností. Základ menu ptáka je z velké části tvořen různými měkkýši a malými rybami. Když spatřila svou kořist, v mělké vodě nebo na hladině vody, udělala virtuózní hodu, někdy šla pod vodu s hlavou a nechala na povrchu pouze křídla. Technika takových házení je honována do takové míry, že pták velmi zřídka chybí.

Oblíbenými loveckými místy letového mistra jsou mělčiny nebo pískoviště písku regenerovaného vodou, které lze nalézt v hojnosti v pobřežních oblastech velkých řek. Ideální lovecký bod pro tyto dravce se nachází v mělké vodě, která vždy přitahuje potěr, který je hlavním cílem rybáků. Pták hladce krouží po lovišti, někdy se vznáší na jednom místě, zpravidla před dalším hodem. V případě neúspěšného výpadku se pokus musí opakovat od začátku.

Kromě obyvatel řeky, její strava zahrnuje různé druhy hmyzu, které může vyzvednout jak za letu, pomocí stejných technik jako vlaštovka, a ze země v jejím lovu. Při výběru hmyzu je rybák zcela nesrozumitelný a ničení mnoha škůdců je velmi přínosné.

Během vylíhnutí ptáků, ptáci jsou schopní hlídat rozsáhlá území, hledat kořist. Podle odborníků může vzdálenost letů dosáhnout 26 kilometrů. To je věřil, že žijící ve velkých koloniích, mohou tito ptáci způsobit značné škody na všechny druhy rybolovu, vyhlazující smažit. Hrozba je zde však zjevně přehnaná, protože rybáci loví v baleních a předmětem jejich lovu jsou ryby necílových druhů.

Zvláštnosti chování rybářů v období líhnutí

Puberta se vyskytuje ve společném rybáku, když dosáhne 3 až 4 let. Ptáci jsou charakterizováni monogamními rysy budování vztahů a jsou schopni udržovat kontakt po několik sezón.

V období páření mají samci velmi aktivní chování. Tanec temperamentního gentlemana spočívá v agresivním projevu jeho přitažlivosti. On vezme zakřivené pozice, sníží zobák dolů do svislé polohy a ocas tlačí nahoru. Přijetím této pozice, dělá kruhové pohyby, což, zároveň, dech beroucí zvuky.

Pro pořádání hnízd upřednostňuje obecný rybák pozemky na písčitém břehu rybníků s písčitým povrchem nebo oblázky. Na hnízdě se usazují ve velkých koloniích, často v sousedství s jinými ptáky. Jsou nuceni zaujmout takové postavení, především se obávají vpádu dravců, protože samotní ptáci nemohou odolávat ani nepředstavitelskému protivníkovi. Být ve velké kolonii, společným úsilím mohou kolektivně odradit dravce s poměrně velkými velikostmi, střídajícími střídavě četné údery s jejich zobáky a ohromující je s šíleným řevem, který se skládá z mnoha hlasů.

V místech, kde hnízdí milovníci pláží, není prakticky žádná vegetace a ptáci si hnízda přímo na povrchu půdy. V hnízdě se objevuje drobná deprese v půdě, která je následně vyložena vrhem sestávajícím ze sušené trávy a peří. Hnízdo v jeho průřezu u rybáka obecného nepřekračuje 10 centimetrů.

Proces chovu potomků říčních obyvatel

Doba rozmnožování rybáka obecného nemá jasné limity, což je dáno především různými stanovišti ptáka. Terns přicházejí z teplých hran přibližně ve druhé polovině května, proto se první spojky mohou objevit dříve než v polovině června.

V hnízdě rybníka je v průměru 3 vajíčka, ve vzácných případech mohou být čtyři vajíčka, v barvě zdiva dominují zelené odstíny, může to být barva podobná okrovým nebo olivovým, pokrytým tmavě hnědými skvrnami. Vejce jsou poměrně malá, až 5 cm dlouhá a asi 3 cm dlouhá.

Samice rybák začíná plynulý proces vylíhnutí od okamžiku vzniku prvního vajíčka, doba inkubace ptáka nepřesahuje 22 dní. Oba partneři jsou zaneprázdněni násadovými vejci, samice je nejčastěji na spojce v noci, a během dne ho samec nahradí. První mláďata se objevují začátkem července a začátkem srpna již mají možnost plnohodnotných letů. Toto období začíná přibližně 25 dní po narození kuřat. Proces chovu potomků netrvá dlouho.

Video: rybák obecný (Sterna hirundo)

Загрузка...

Populární Kategorie

Загрузка...