Sleď obecný - popis, stanoviště, zajímavá fakta

Sleď obecný patří do řádu charadriiformů, mezi všemi ostatními zástupci druhů ptáků je nejznámější a nejběžnější. Distribuční plocha raceka je tak rozsáhlá, že většina ornitologů je přesvědčena, že existuje hned několik blízce příbuzných ptáků.

Lokalita

Převážně černý racek žije v chladných oblastech, široce obývajících severní polokouli. Během období zimního chladu jsou hejna posílána na jih Číny, do Japonska, na Floridu, do Mexického zálivu. Nejčastěji, racek vybere britské země, Island, Aljaška a východní Amerika, Kanada, Skandinávie jako místo hnízdění.

Vzhledem k tomu, že tito ptáci jsou velmi závislí na vodě a potravinách, které se tam nacházejí, obývají pobřežní zóny, obydlí ve skalách, bažinách, útesech. Racek byl překvapivě schopen přizpůsobit se životu ve společnosti, spolu s lidmi, proto se nezastaví stavět hnízda na střechách budov, v podkroví domů. Pravidelně je lze pozorovat v pobřežní zóně nebo ve městě, které sousedí s řekami, jezery a moři.

Exteriér ptáka

Racek je poměrně velký pták. Váha dospělého ptáka je často více než 1,5 kg a délka těla je přibližně 60 cm, v oblasti hlavy, krku a těla raceka je bílé opeření. Na zádech a křídlech barva světle šedá. Zobák na konci je ohnutý, ze stran mírně zploštělý, žlutý. Pod ním je však červená skvrna.

Oči racka jsou orámovány úzkým pruhem žluté kůže. Oční duhovka je šedá. Pozoruhodně, opeřená barva raceka stane se světlem jen do čtvrtého roku života. Do tohoto věku mají mláďata a mláďata pestrou barvu s převahou šedých a tmavě hnědých odstínů. Peří se postupně stává jasnější po dvou letech života. Opeření na hlavě u mladých ptáků - představitelů tohoto rodu - má hnědavý, nenápadný odstín spolu s duhovkou očí.

Reprodukce nuance a dlouhověkost

Když racek žije v přírodních a přírodních podmínkách, jeho délka života dosahuje přibližně 45-55 let. Ornitologové považují stříbrného racka za vysoce organizovaný druh. Obtížné vztahy mezi různými zástupci tohoto druhu ptáků jsou založeny na specifické hierarchii. Úloha olova a dominantního postavení spočívá výhradně na muži. Samice se pak mohou zabývat pouze otázkami, které ovlivňují výběr místa pro stavbu hnízdění.

Racek je monogamní pták. Po vzácných výjimkách vytvářejí pár jednou a po celou dobu svého života. Věk pubertových ptáků dosahuje pěti let. Stříbřavé racky se začnou vracet do svých hnízdišť koncem dubna, začátkem května, jakmile led opustí vodní hladinu.

Během hnízdění, ptáci tvoří skutečné hejna a kolonie. Pro stavbu hnízd používá racek malé peří, kousky vlny. K tomu si vybírá odlehlá místa v blízkosti útesů, skal, v hustých křovinách. Stavba hnízda zahrnovala oba partnery. Kromě toho, jak materiál používá větve stromů, sušené řasy, mech.

V průměru je spojka od 2 do 4 vajec, jejichž odstín je zelenohnědý nebo světle olivový. Vejce jsou navíc pokryta velkými tmavě hnědými skvrnami. Zdivo se vylíhne oběma partnery. Kromě toho, když samice nahradí samce nebo naopak, ptáci se velmi opatrně a opatrně obrátí na vejce.

Po inkubační době, která trvá asi měsíc, končí, potomci se vylíhnou do světla. Jejich malá těla jsou pokryta šedavým chmýřím, ve kterém jsou jasně viditelné skvrny tmavých odstínů. Po několika dnech, mláďata již vědí, jak se postavit na nohy, a po dalších dvou dnech mohou malé racky opustit své hnízdo na krátkou dobu, aniž by se vzdálili na dlouhou vzdálenost.

Pokud je v okolí nějaká hrozba, mláďata se snaží skrýt, krčit se. Zároveň je obtížné rozlišit na povrchu země. Pro let jsou kuřata připravena na 40-50 dní života. Oba rodiče střídají krmení svých mláďat a popraskávají. Intenzivně se vyvíjející mláďata konzumují hlavně ryby.

Jídlo stříbrné racky


Je třeba poznamenat, že zástupci tohoto druhu ptáků jsou všežraví. Často se nacházejí v blízkosti mořských lodí a skládek. Někdy můžete dokonce vidět, jak racek krade vejce z pokládání jiných ptáků nebo cizích kuřat.

Stříbřité racky pro krmení chytí myší voles, křečky, malé plazy a larvy hmyzu. Kromě toho, racek poměr zahrnuje bobule, obiloviny, ořechy a ovoce, ryby, červy a raky. Větší racek bez námahy vybírá jídlo od menších a bojácnějších členů stejného plemene.

Nuance "soužití" s lidmi

To by mělo okamžitě znamenat, že zástupci tohoto druhu ptáků spíše unceremoniously mohou jednat s lidmi. Sleďové rackové intenzivně obývají megacity a velké moderní budovy, staví hnízda přímo na střechách. Často může napadnout cokoliv, co by mohlo ohrozit její potomky. Opět platí, že tam jsou pravidelné případy, kdy extrémně ohameevshie racků přímo ve městě by mohla chytit jídlo z rukou lidí.

V poslední době je však smutná tendence k poklesu počtu stříbrných racků stále jasnější. V Evropě se velikost obyvatelstva téměř snížila na polovinu. Odborníci odůvodňují takový pokles počtu ptáků působením škodlivých environmentálních faktorů, jakož i sníženého objemu ryb v oblastech sousedících s břehy.

Navzdory tomu jsou racky převážně aktivní během dne. V některých případech mohou tito ptáci zůstat aktivní celý den. To platí zejména pro ty ptáky, kteří žijí ve vysokých zeměpisných šířkách, které se vyznačují polárním dnem.

Chování ptáků


Racek se vyznačuje svou specifickou vokalizací. Mohou vytvořit širokou škálu různých zvuků. Ve svém arzenálu se objevuje křik, křik, vytí a dokonce i zvuky, které se podobají mučení. Ve většině situací z nich však můžete slyšet výkřiky jako smích.

Sleď obecní obvykle sbírají poměrně početné kolonie, včetně několika set párů. Někdy můžete vidět vzácnější drobná hejna. Každá dvojice mužů a žen má osobní oblast, která je pod jejich ochranou. Pokud je kolonie ohrožena jakýmkoliv nepřítelem zvenčí, pak se všichni ptáci okamžitě shromáždí, aby poskytli soupeři náležitý odpor a chránili své příbuzné. Ale v klidném období uvnitř kolonie mohou vzniknout konflikty, které často končí útoky.

Vztah mezi mužem a ženou v páru se může vyvíjet poměrně tvrdě. Toto prohlášení platí zejména pro období manželství. Skrz jeho muž začne manželské hry a rituální prezentaci jídla k jeho “nevěstě”. Mezitím se samička posadí k vlastnímu hnízdě a začne křičet spíše štíhle, prosit muže, aby ho krmil. Po pokládání vajec začíná charakteristické chování páření s časem ustupovat, dokud zcela nezmizí.

Pozoruhodná fakta

Racek se snaží v podmínkách kolonie nebo dvojice pozorovat jasné podmínky hierarchie. Vůdce a vůdce bude jistě muž, který bude vždy rozhodovat a rozhodovat se pro svého vyvoleného. Ten se bude zabývat pouze problémy, které mohou vzniknout při uspořádání a výstavbě hnízda.

Kromě toho téměř každý pták, který patří do tohoto druhu, vykazuje určitý druh lenost: upřednostňuje, aby sám hledal kořist a potravu a snažil se. Stříbřitý racek spokojenější s jídlem jiných příbuzných, ptáků nebo zvířat.

Video: sleď obecný - rozdíl mezi mladými a dospělými