Společná čočka - popis, stanoviště

Na zemi je obrovské množství ptáků různých druhů. Liší se ve všem: velikost, chování, chování, životní styl. Mnozí žijí v místech, která se zdají být naprosto nevhodná pro existenci - vezměte si tučňáky stejné. Ale nebude to o nich, ale o trochu ostré čočce.

Popis

Ve slově čočka, představivost okamžitě kreslí rostlinu obilovin s plochými jádry, jako fazole. Málokdo ví, že toto slovo je stěhovavý pták, velmi podobný vrabci. Jmenuje se vrabec červený.

Celkem jsou zde 4 poddruhy tohoto ptáka, každý z nich má nepatrné rozdíly ve vzhledu a barvě, ale obecně jsou podobné. Ve velikosti čočka kompletně opakuje parametry města cvrlikání obyvatel - délka - do 20 cm, hmotnost - 80 g, rozpětí křídel - 9 centimetrů. Pouze dva rozdíly - tlustý, mírně oteklý žlutý zobák a zářivě růžové křiklavé zbarvení samců, kterým můžete okamžitě určit druh ptáků. Opeření je téměř zcela červeno-růžové barvy, zejména v hrudi a struma. Pouze spodní část těla je vybarvena do růžově bílé barvy a spodní část s axilárními dutinami je nedotčená bílá. Tmavě červené peří je v dolní části zad a v dolní části krku zdobeno světlým okrajem.

Samice se nemohou chlubit takovými jasnými barvami: jejich opeření je červenošedé s hnědým odstínem, břicho je o něco jasnější než hřbet, spodní část těla je okrová, křídla jsou zdobena podélnými pruhy světla.

Kde bydlí

Tento šarlatový pták pochází ze Sibiře, ale postupem času se rozšířil po celém světě a nyní má poměrně široké spektrum stanovišť. Žije v Číně a Koreji, v horách Afghánistánu, Kavkazu, Íránu, střední a střední Asie. Na území bývalého Sovětského svazu je distribuován téměř ve všech oblastech s výjimkou Moldavska a Zakarpatska. Na Sibiři se nacházejí zástupci čočky, severní oblasti (Murmansk, Magadan, Sakha-Yakutia), ve východním Rusku se rozkládají dolů na Kamčatku, Čukotku a Sachalin.

Čočka je raději mokrá a usadí se tam, kde je přebytek vlhkosti. Většina z nich si vybírá lužní nivy, kde se hojně pěstují keře, ale mohou žít na okrajích lesů. Stále vidět v zahradách a hřbitovech. V hornaté oblasti se usadí na lesních hranách, v ústích a nivách řek, na loukách.

Hnízdění a chov

Čočka většinou preferuje jeden životní styl, žije ve dvojicích pouze během hnízdění. Něco jako žetony se děje: samci stoupají co nejvýše na stromě, předvádějí své oblečení, dusí topknot a foukají peří, hlasitě a dlouho zpívají, snaží se překonat soupeře a ukázat svou exkluzivitu ženě. Občas dochází ke střetům mezi soupeři a končí bez poškození nepřítele. Nakonec, žena, pozorovat pohled od nižšího stupně nebo země, dělá její volbu.

Po páření žena hledá místo pro hnízdo a oba partneři postaví dům na příští sezónu. Pravidlem je, že místo je strom nebo nějaký šířící se keř. Samice si navíc může specificky vybrat rostlinu, kde jiní ptáci nebudou přesně hnízdit - například v houštinách kopřivy. Dům je velmi nízký od země, často - bažinatý a vypálený. Ložní větvičky, lopatky trávy, stonky obilovin a další rostliny, které rostou poblíž, slouží jako stavební materiál. Podnos je vyroben velmi nedbale (lopatky trávy a větviček vyčnívají ve všech směrech), vypadá to jako šálek o rozměrech 16-20 centimetrů. Podlaha je vyložena vlastním a ostatním chmýřím, peřím, kousky vlny, trávou a kořeny.

Jediná spojka přes léto se koná v červnu (ačkoli v jižních, teplejších oblastech toto může nastat v květnu). Samice leží od 3 do 6 vajec s modře zbarvenými skořápkami, skvrnitými černými tečkami dlouhých 18-21 milimetrů. Samice se zabývá inkubací, zatímco samec přináší jídlo, chrání hnízdo a přítelkyni před nevítanými návštěvníky a zpívá písně.

Po 12-15 dnech se mláďata vylíhnou a zpěv se zastaví - veškeré úsilí je věnováno krmení dětí. A zpočátku se otec zabývá jídlem - matka obnovuje svou sílu. Pak se začne starat o potomky. Jako jídlo rodiče přinášejí hmyz, semena hvězd a oves. Děti jsou vedle rodičů po dobu 15 dnů, pak stojí na křídle a začínají žít nezávisle.

Napájení


Hlavní strava je rostlinná výživa - klování klování, brzy na jaře okusují pupeny stromů rostoucích v oblasti, willow catkins, jedí travní semena (deštník rostliny, luštěniny, třtiny a rákosí), oblázky nezralý oves. Milují bobule (ptačí třešně, jalovce, zimolez, kalina a hloh). Někdy chytí housenky a drobné brouky. Jídlo je extrahováno do vzduchu, nepotopí se k zemi

Zimování

Koncem července - začátkem srpna se ptáci přestěhují do teplejších oblastí - Indie, jižní a jihovýchodní Asie. Žít v jižních teplejších oblastech, až do poloviny září. Bez povšimnutí odlétají. Ve srovnání s jinými ptáky přichází do jejich rodné země spíše pozdě - v květnu.

Moult

V druhé polovině srpna se ptáci začínají rozplývat. K tomu obvykle dochází v zimovištěch. Mladiství odhodí šedý nepopsatelný opeření a získají červené peří. A dospělí aktualizují šarlatový outfit na intenzivnější a hluboké.

Zajímavé

Je velmi snadné najít čočkové hnízdo - samec neustále baví přítelkyni, zpívá "titivitin". Pro zvuky připomínající slovo "čočka", ptáci a přezdívali, že jméno. A jen v období tokaniyu a hnízdění můžete najít a slyšet tyto červené ptáky. Jindy vedou tichý a tichý životní styl.

Čočka zbožňuje ptačí třešeň a irgu - za nimi často létají do parků, zvedají stromy do posledního berry.

Video: Čočka obecná (Carpodacus erythrinus) t