Belukha (delfín) - popis, lokalita, životní styl

Co je bílá velryba - velryba nebo delfín? O tomto zvířeti jde obrovské množství legend. Některé zdroje patří k delfínům a kývají na vnější znaky. Jiní vytrvale volají velrybu, prohlašovat, že to má obrovskou velikost! Bílá velryba má tedy dvě jména - "zpěv velryby" a "polárního delfína".

Popis a vzhled

Belukha - odkazuje na savce rodiny Narwhal, poddruh zubatek, ale často kvůli těm místům, kde žijí, považují to za delfína. Tři druhy obývají území Ruska - Dálného východu, Kara a Belugas bílého moře.

Velké zvíře je dlouhé až 6 metrů a váží asi 2 tuny. Samice o něco menší.

Barva se v průběhu let mění - u novorozených zvířat je barva těla modro-černá, po roce se stává mnohem bledší, stává se šedou nebo modravě šedou, po třech až pěti letech se zvíře stane pohlavně dospělým, modré zatmění vybledne a zmizí, belugové bílé se stanou zcela bílé (protože a zavolejte jim). Tato barva zůstane navždy.

Hlava je malá, ale na ní vystupuje velké čelo. Mnoho velryb nevědí, jak otáčet hlavou, protože obratle jsou jeden celek - sloučeny mezi sebou. A v bílé velrybě jsou odděleny chrupavkou, takže velryba může v případě potřeby otočit hlavu. Obličejové svaly jsou velmi pohyblivé a často se zdá, že obličej vyjadřuje některé pocity - radost, radost, pohrdání nebo odpor.

Prsní ploutve nejsou příliš velké, oválné. Dorzální ploutev beluga bez. Protože mezi ledovci může být tento detail nadbytečný a bude zasahovat.

Kůže je velmi tlustá (až 2 centimetry) a trvanlivá, pod ní je tuková vrstva, někdy dosahující tloušťky až 15 centimetrů, která slouží jako tepelná izolace zvířat.

Lokalita, příroda

Beluga přebývá v mořích Severního ledového oceánu a vod Dálného severu, žije u pobřeží Severní Ameriky, v blízkosti pobřeží Grónska. Druh je distribuován v Bering, Okhotsk, bílá moře, občas rybí populace vstupuje do Baltského moře. V případě úniku se občas dostane do řek Lena, Yenisei a Ob, zaplavá několik kilometrů, ale vždy se vrací do moře - tam je mnohem více ryb a potravin. Tam je důkaz, že oddělená populace tohoto zvířete žije na St. Lawrence River.

Způsob života

Belugas jsou šedá zvířata. Hejno se skládá ze skupin. Skupiny jsou jiné - v jedné ženě a jejím potomstvu může žít, v ostatních - několik dospělých mužů. Celý život bílých velryb - sezónní migrace, v závislosti na ročním období.

V zimním období, kdy pobřežní část poutá led, belugas jdou do hlubin moře, kde je méně ledu a tam jsou nemrznoucí oblasti, kde můžete plavat a dostat čerstvé ryby. Pokud je mráz velmi silná, přesuňte se do jižních oblastí. Na jaře se vrátí blíže k pobřeží.

Belugové, stejně jako ostatní delfíni, jsou velmi připoutáni k místu, kde se narodili, a každý rok se tam vracejí.

Napájení

Strava bílé velryby je velmi bohatá, ale hlavním jídlem je chov ryb v hejnech - treska, sleď, platýs, tuňák, huňáček polní. Zvláště miluje lososa - připravený pro tuto rybu plavat kdekoli. To je v hledání lososa že beluga často plave do řek.

Způsob chytání a chytání ryb je opravdu velryba: voda spolu s kořistí je nasávána, jídlo je polknuto a voda je vyhozena zpět do oceánu.

Belugas jsou vynikající lovci a jídlo se získává ve skupině 4-5 osob. S takovým společným úsilím se zvířata vydávají do malých oblastí, kde ho chytí. Kromě ryb slouží jako potrava i mnoho druhů červů, korýšů, měkkýšů.

Chov a děti

Muži stanou se pohlavně dospělí u 7 roků, ženy hodně dříve u 4 roků. Doba páření trvá v závislosti na lokalitě - od poloviny dubna do června. Obvykle pro lásku radosti klidná místa jsou vybrána na pobřeží. Během párování hry, muži doslova bojují za pozornost žen, uspořádat skutečné bitvy ve vodě. Žena jako partner si vybere vítěze a poté proběhne párování.

Těhotné ženy tvoří skupiny, ve kterých drží celé období těhotenství až do porodu. Rodí v pobřežní zóně v teplých vodách. Tam je obvykle jedno narozené dítě, ačkoli někdy (ale velmi zřídka) tam jsou dvojčata. Po uplynutí 13-14 měsíců se narodí malý delfín. Narození nastává ocas dopředu. Jeho délka až jeden a půl metru, ihned se narodí na světlo, dítě plave na povrch a vezme první dech. Matka krmí své velké mládě (až 80 kilogramů při narození) mlékem, a to po dlouhou dobu - od jednoho do dvou let.

Nepřátelé

Bílá velryba má v přírodě pouze dva hlavní přirozené nepřátele. Nejnebezpečnější na vodě je kosatka. Šelma je vytrvalá a rychlá, plave mnohem rychleji než bílá velryba, takže z ní není prakticky žádná šance uniknout, daleko od pobřeží. Zpravidla v takových honičkách, kdy velryba zabije velrybu belugu, trpí porážkou a stává se obětí.

Druhým nepřítelem je polární lední medvěd. Během zimoviště úlovky dravce beluga velryby v pobřežních vodách v blízkosti ledové díry, a když se velryba vynoří po další dávce života-dávat vzduch, chlupatý dravec zabíjí zvíře s tlapou ránu, poskytuje si mastné, výživné jídlo po dlouhou dobu.

Dalšího nepřítele lze nazvat člověkem. Toxické odpady vypouštěné podniky do oceánských a mořských vod mají negativní vliv na zvířata. Z tohoto důvodu musí balení migrovat velmi daleko, kde zvířata jen zamrznou.

Návyky


Belugové mají dobrý zrak - mohou vidět jak pod vodou, tak nad ní, ale raději se pohybují ve vodě s pomocí signálů vydávaných v ultrazvukovém rozsahu - vracejí se zpětnou ozvěnou, že jsou před překážkou nebo školou ryb. Kromě toho jsou bílé velryby schopny tvořit až padesát velmi hlasitých zvuků: může být cvrlikání ptáků, pískání v různých tonalitách, křik, skřípání, pískání, jiné zvuky připomínající vrčení. Zvuky, stejně jako většina zvířat, slouží ke komunikaci mezi členy skupiny. Naučili se používat mimikry pro stejný účel.

Moult

Na jaře začnou belugas bít - stará kůže z nich padne a nahradí ji novou. Vlákna v procesu lití jsou zapojeni velmi aktivně - plíží se na suchou půdu a tře o pobřežní oblázky a oblázky, pomáhají kůži loupat. To sklouzne velké skvrny.

Muž a bílá velryba

Kvůli zakořeněnému zvyku bílých velryb migrovat podél stejných cest, velryby se staly snadnou kořistí pro lovce velryb. Zvířata byla vyhnána do mělčin, kolem kterých byly rozděleny. Podobným brutálním způsobem bylo zničeno několik stovek těchto osob. Nebo použili jiné metody - například blokovaly pohyb sítí a sítí. Lovili proto, že velryby byly proslulé měkkým masem, silnou trvanlivou pokožkou, vysoce kvalitním velrybím olejem a tzv. Velrybím kostem.

V moderním světě je lov zakázán, zvíře je uvedeno v červené knize.

Rozdíly bílé velryby od jiných velryb

  1. Beluk může být zkrocen a vyškolen. Co člověk používá, vytváří delfinárium, kde delfíni žijí v podmínkách co nejblíže přirozenému prostředí. S pomocí trenérů se učí různé triky a organizují představení. Oni jsou také učil podvodní fotografování, který pomáhá při zkoumání Arktidy.
  2. Belugas jsou nejen dobří lovci, ale i vynikající potápěči. Pouze pod vodou mnoho času tyto velryby nemůže strávit - ne více než 10-15 minut. Je třeba, aby se každých pár minut objevily na povrchu, aby zásobily další část vzduchu.
  3. Pro udržení normálního života by dospělí belugové měli jíst alespoň 15 kilogramů jídla denně.
  4. Někdy beluga velryby dostat se do zajetí ledu, ale s ledem ne více než 7 centimetrů tlustý, zvířata snadno propíchnout to se silným zády.
  5. Belugas migruje kolektivně a shromažďuje se v koloniích, někdy obrovských - až tisíc jedinců.
  6. Belugas může plavat nejen na bříšku, jako většina ryb, ale i na zádech. Oni také dostanou dobrý ocas plachtění dopředu.
  7. Rychlost, s jakou bílá velryba obvykle plave, je 4-10 kilometrů za hodinu. Vyděšená velryba však vyvíjí mnohem větší rychlost - až 22 kilometrů za hodinu.
  8. Žijí v přírodě 30-35 let, ale v delfináriích je toto období delší o 5 až 10 let.

Často, tyto velryby, protože jejich schopnosti zpívat a dělat různé zvuky, být volán “mořské kanárky”. Ze stejného důvodu šla fráze „belug beluga“.

Video: velryba bílá (Delphinapterus leucas) t