Kinky Pelican - popis, lokalita, zajímavá fakta

Kudrnatý pelikán je stěhovavý hnízdící pták rodiny pelikánů. Velmi podobný růžové pelikán kromě velikosti - kudrnaté větší. Charakteristickým rysem ptáka jsou kudrnaté peří na koruně a zadní části krku. Zvláštním účesem, velkým zobákem a průměrnou velikostí nemotorného těla bylo druhé jméno ptáka - Baba. Nicméně, ptáci tohoto druhu se cítí nepříjemně jen na zemi, ale oni prostě nemají stejný ve vzduchu a na vodě.

Vzhled kudrnatého pelikána

Загрузка...

Délka těla velkých jedinců samce dosahuje téměř dvou metrů. Rozpětí křídel 3-3,5 metrů. Zobák pelikánů je velmi dlouhý, dosahuje půl metru. Průměrná velikost ptáka je 10-12 kg, v některých případech může dosahovat až desítek kilogramů. Dlouhé kudrnaté peří na hlavě a šíji tvoří druh hřívy nebo účesu, který příznivě zdůrazňuje eleganci jedince. Hrdlo má jasně oranžovou barvu a během hnízdění se stává načervenalé. Tmavě šedé barvy, téměř černé. Podle počtu kudrnatých chlupů na zadní straně hlavy a na teme je možné posoudit věk pelikána - staršího ptáka, tím více „kudrnatých“ vlasů.

Lokalita

Загрузка...

Kudrnatý pelikán je docela rozšířený, mnohem víc než jeho růžový chlapík. Pták se nachází v jihovýchodní Evropě, střední a střední Asii. V Rusku můžete vidět kudrnaté pelikán na dolním toku Dněpru, na Krymu, na pobřeží Azovského a Kaspického moře. V Asii se pelikán hnízdí na pobřeží Aralského moře a na dolním toku Syr Darya. Lokalita kudrnatého pelikána je hluboká, zarostlá hustými vegetačními nádržemi, ve kterých může pták najít potravu pro sebe.

Migrace kudrnatých Pelikánů

Kudrnaté pelikány - stěhovavých ptáků, které v ruských zeměpisných šířkách v zimě téměř nenajdete. Pro zimování ptáků jsou posílány do poměrně velkých hejn, tři sta jedinců a ještě více. Docela často, hejna smíšené, to znamená, kudrnaté pelikánů létat vedle sebe s klasickými růžovými bratry. V stěhovavém hejnu se ptáci snaží udržet dostatečně blízko u sebe, ale pelikáni se dostávají na hnízdiště v malých skupinách, ve dvojicích a dokonce i sami. Na jaře se kudrnatý pelikán vrací domů mezi prvními ptáky. V závislosti na počasí a území se první pelikáni nacházejí již koncem února a začátkem března. Ptáci létají na zimování příliš pozdě. V některých případech, pokud zima v regionu není příliš těžké a velké nádrže nemrznou úplně, pak pelikáni zůstávají. V naší zemi se to však děje jen zřídka, pouze ojedinělé případy.

Chov a hnízdění kudrnatých pelikánů

Загрузка...


Pelikáni dosáhnou sexuální zralosti ve třetím roce života, od samého okamžiku příchodu se ptáci chovají ve dvojicích, což umožňuje předpokládat, že pelikáni jsou monogamní. Hnízdění se zpravidla vyskytuje v malých skupinách, 5-10 párů. Někdy kudrnaté pelikáni hnízdí ve velkých hejnech spolu s jinými kormorány a růžovými pelikány. Nicméně, v tomto případě, jednotlivci snaží se držet podél okraje hlavní skupiny, jak jestliže izolovat jejich domorodou příslušnost.

Páření kudrnatých pelikánů je velmi zajímavé, samec se snaží v každém směru získat pozornost žádané dámy (pokud pár ještě není utvořen). Mladý pán chodí po ženě, přibližuje se k ní a odchází od ní. Klapá po křídlech, omotává si krk o ženu, čistí křídla zobákem, to znamená, že se „stará“ ve všech směrech. Když žena souhlasí s námluvou, nastane páření, během kterého muž aktivně bije křídla.

Ihned po páření začíná proces budování hnízda. Hnízda jsou obvykle postavena buď na pláži v husté vegetaci nebo na plovoucích ostrovech. Hnízdo je velké množství suché trávy a třtiny smíšené pro pevnost s trusem. Zpravidla se hnízda nacházejí nejméně jeden metr od povrchu vody, ale postupem času, kdy se mláďata vylíhnou a začnou růst, hnízdo pomalu klesá ze zvýšené hmotnosti, téměř až k samému okraji vody. Kudrnaté pelikány, zpravidla leželo jednu spojku bílých vajec s drsným povrchem, velmi zřídka se v sezóně mohou vyskytnout dvě spojky.

Vejce se vylíhnou hlavně samice, ale samec je připraven ji nahradit, když maminka chodí ke krmení - ráno a večer. Je velmi těžké najít vejce kudrnaté pelikán v houštiny, jak jsou skryty v tlusté vegetace. Teprve poté, co se mláďata vylíhnou, stanou se potenciální kořistí dravců, protože jejich nalezení není obtížné kvílením. Z tohoto důvodu téměř polovina všech vylíhnutých mláďat zahyne.

Zajímavosti o kudrnatých pelikánech

Kinky pelikán uvedený v červené knize, jako mizející druh. Lidé by měli v každém případě chránit obyvatelstvo těchto ptáků, protože nejsou jen úžasně krásné - je zajímavé sledovat je.

  1. Před miliony let byli předkové pelikánů velmi velcí, jejich váha byla více než padesát liber.
  2. Zobák pelikána dosahuje téměř půl metru a spodní pytel, pokud je to nutné, se táhne více než pětkrát. To umožňuje, aby pták nesl obrovské zásoby potravin.
  3. Pelikáni tráví většinu svého času ve vodě, takže často musí „vymačkat“ peří. K tomu pták upíná peří se zobákem a doslova se pohybuje touto cestou po celé délce, aby se zbavil nadměrné hmotnosti. To je nejčastější zaměstnání, pro které můžete pozorovat pelikán.
  4. Kudrnatý pelikán může být nazýván tichým ptákem, který z větší části nevydává žádné zvuky. Neslyšící řev pelikánů lze slyšet pouze v období hnízdění.
  5. Na rozdíl od jiných vodních ptáků, pelikán se nemůže potápět za kořist pod vodou - má příliš lehkou kostru a velké množství vzduchu mezi peřím. Pelican je nucen hledat potravu na povrchu nádrže, i když některé druhy se naučily ponořit se do mělké hloubky z výšky letu.
  6. Není nutné, aby pelikán chytil rybu s tvrdou částí zobáku, stačí otevřít pytel a tam, stejně jako v rybářských sítích, padne kořist. A skrze malé otvory nalévá voda - až pět litrů.
  7. Kudrnatý pelikán jí všechny ryby, dokonce i ty velké. Překvapivě ho pták spolkne celý a žaludek a střeva stráví kořist. Pokud je to nutné, samička pelican může opakovat ne zcela zpracované potraviny ke krmení mláďat.

Pelikáni se často nacházejí v kultuře a dílech mnoha zemí. Pro muslimy, například, pták je považován za posvátný, protože, podle legendy, pelikáni nesli kameny v jejich zobácích nutných pro stavbu svatyně v Mecca. V Evropě je pelikán symbolem nezištné lásky k dětem. V Rusku se pelikán chlubí znakem pedagogické univerzity. Pelikán je krásný a mimořádný pták, který musíme zachovat pro příští generaci.

Загрузка...

Populární Kategorie

Загрузка...