Vrána s kapucí - popis, stanoviště, zajímavá fakta

Takový pták jako šedá vrána je nejběžnějším a nejznámějším druhem ptáků. Všimněte si, že tento druh ptáků se liší od svých příbuzných rychlým myšlením, živou myslí, stejně jako možnost domestikace a následné vazby na svého majitele.

Popis druhu

Šedá vrána patří do čeledi korvid a je to poměrně velký pták, délka těla je až 51-53 cm, ukazatele maximální hmotnosti dosahují 700 g. Rozpětí křídel je až 1 metr.

Charakteristické zbarvení zástupců druhů je šedé (s výjimkou korunky, ocasu, křídel a přední části ptáka). Černobílý zobák vrány je černý s charakteristickou zakřivenou špičkou a výrazným výčnělkem nad čelistí. Nohy tohoto druhu jsou černé. Přítomnost šedé v barvě peří pokrytí vrány je ve skutečnosti hlavním rozdílem od ostatních poddruhů. Všimněte si, že mladiství mají tmavší barvu peří. Charakteristické zvuky ptáka jsou chraplavý a hlasitý Carr-Carrr.

Podle většiny ornitologů, šedá vrána je poddruh černé vrány, s možností křížení zástupců obou druhů. Způsob života druhů se prakticky neliší - ptáci vedou sedavý způsob života, zpravidla žijí ve dvojicích nebo v malých skupinách (společenstvech vrána).

Funkce napájení

Takový obyčejný druh ptáků, takový jako šedé vrány, se odkazuje na všežravý pernaté. Strava ptáků je velmi různorodá - od malých hlodavců, hmyzu a potravinářského odpadu z kontejnerů na odpadky a skládek, mršiny a různé vegetace (ovoce a obilí rostlin).

Zpravidla jsou potraviny, které dostávají šedé vrány, žijící převážně v městském prostředí, připsány střechám domů, kde jsou nasyceny v klidné atmosféře.

Carrion vrány jsou klasifikované jako masožravé druhy ptáků, jak oni jsou schopní lovit malé ptáky pro jejich jídlo, obzvláště ptačí zříceniny hnízda s nově se vynořenými mláďaty. Také vrána ráda jedí malá zvířata a hlodavce. Často v městských parcích hledají šedé vrany veverky. Velké hejna vran jsou schopny náletů na zajíce, šikovně blokují únikovou cestu unikajícího zvířete a řídí je do slepé uličky. Často tito ptáci přijmou charakteristické chování takové pernaté jako skua, který se projevuje terorizací malých racků, kteří loví ryby v pobřežní zóně.

Lokalita


Největší rozložení šedých vrání bylo získáno v celé Eurasii. Tento pták lze nalézt téměř všude: v podmínkách města, v lesích, na území skládek a pustin. Všimněte si, že vrána nevyděsí lidi vůbec. Ptáci umístí hnízda do jakéhokoliv vhodného prostředí - nejen na vysoké stromy, ale i na budovy. Zpravidla platí, že zástupci tohoto druhu ptáků se na noc scházejí v poměrně velkých skupinách nebo hejnech. Často jsou hřbitovy nebo parky vybírány jako místo, kde můžete strávit noc. Často se stádo šedých vrásek spojuje s rány a věžemi.

Chov

Chovná sezóna vran začíná počátkem prvních jarních dnů. Chcete-li přilákat ženy, muži tohoto druhu provádět složité postavy ve vzduchu.

Šedá vrána hnízdí ve dvojicích, zatímco hnízda zástupců druhů se nacházejí v těsné blízkosti.

Vrany jsou považovány za velmi citlivé ptáky, což se projevuje zejména v otázkách životního prostředí. Dvojice ptáků nebude nikdy stavět své hnízdo ve velmi znečištěné nebo kouřové oblasti. Vrána může navštěvovat taková ekologicky nevýhodná místa pouze při hledání potravy nezbytné pro výživu. To znamená, že hnízdo je vybudováno v čisté oblasti, což je vysvětleno obavami o budoucí potomstvo.

Okamžitě čas, kdy vrany začnou stavět hnízda - březen - duben. Jako stavební materiál používají ptáci téměř vše, s čím se setkávají - od různých materiálů a hadrů až po suchou vegetaci. Maximální množství pokládky je 6 vajec, které mají modravý odstín s hnědými skvrnami a nezřetelnými tahy. Samice se zabývá inkubací budoucího potomka, úkolem vrány je poskytnout matce rodiny potřebné jídlo. Během doby vylíhnutí vajec pták často provádí své větrání, které je vyjádřeno jeho charakteristickým chováním - stává se na nohou, zvedá tělo nad podnosem, po kterém se začne rychle třídit několik desítek sekund.

Doba inkubační doby je přibližně tři týdny. Mnozí pozorovatelé si všimli, že mužské kuřátko je zpravidla první, kdo peckuje. Po narození všech potomků začne samička pomáhat svému partnerovi při řešení takových úkolů, jako je hledání potravy jak pro vlastní jídlo, tak pro krmení kuřat.

Hlavní podmínkou pro krmení adolescentů je dostupnost snadno stravitelných a vysoce kalorických potravin, z čehož vrany často ničí hnízda jiných ptáků pro krmení svých potomků, přičemž jejich vajíčka krmí své mladé. Často za stejným účelem krást kuřata špačků nebo jiných malých ptáků.

Návyky druhu

Šedé vrány jsou spíše mobilní a aktivní ptáci, kteří rádi chodí pomalu ze strany na stranu. Také tento pták miluje různé zábavy, například, jeho oblíbené atrakce jsou: plánování ve vzduchu, kymácí na drátech, válcování na šikmé střechy.

Také tito zástupci druhu jsou velmi chytří, například pokud se nedokážou vyrovnat s odhalením jakéhokoliv ovoce, jednoduše se zvednou do velké výšky, odkud jsou vyhozeni.

Šedé vrány, stejně jako ptáci, mají svého nejhoršího nepřítele - je to takový pták jako sova. Ten je napadne v noci, když spí zdravě.

Další vlastností vrány je její vynikající paměť. Také šedivé vrány mohou být nazývány pomstychtivými, například mohou napadnout psa, který před několika lety rozbil balíček. Někdy ptáci berou kožešinové čepice lidí pro své pachatele, což je důvod, proč existují případy, kdy pták letěl na osobu a začal se krutě klopýtat na jeho čelenku.

Každodenní rutina

Šedé vrány se probudí před východem slunce, shromáždí v malých hejnech na střechách domů nebo sedí na větvích velkého stromu. První polovina dne je zpravidla obsazena skutečností, že ptáci hledají vhodné krmivo pro krmení. V poledne se vrany opět shromažďují v hejnu, aby se opíraly o vybraný velký strom nebo krásněji než o strukturu. Po obědě se ptáci opět vydávají hledat potravu. Před nocí aktivně komunikují a dělí se o své dojmy z minulého dne.

Zajímavosti

  1. Takový druh ptáků, jako jsou šedé vrány, žijící v podmínkách otroctví, je velmi připoután k osobě, která vychovává své pernaté zvíře. Zvláště pokud se zástupce tohoto druhu dostal do domu k muži v mladém věku - mládě.
  2. Většina majitelů ptáků upozorňuje, že havrani jsou velmi inteligentní ptáci, ale mají jednu významnou nevýhodu - vrány jsou nejen chytré, ale i zlodějské.
  3. Manuální vrána může žít s člověkem mnoho let.
  4. Takový pták jako vrána je ve skutečnosti profesionální psovod. Zvláštností těla tohoto druhu ptáků je, že v žaludku ptáka vzniká koncentrovaná kyselina, která neumožňuje šíření infekcí, takže tento pták nejí. To je, to je jeden z druhů ptáků od kterého osoba nemůže zvednout nějakou nakažlivou nemoc.
  5. Vrány často skrývají svou kořist a činí ji tak, že ji nikdo nevidí. Pokud si vrána všimla, že za ní někdo stopuje, kořist se schovává na jiném místě, zatímco pták se bude muset ujistit, že ji nikdo neviděl.
  6. Vrány jsou schopny komunikovat mezi sebou ve svém vlastním jazyce, který je mimořádně rozvinutý, a proto má bohatou zásobu zvuků, které ukazují různé situace.

Video: šedá vrána (Corvus cornix)