Karavaika (Plegadis falcinellus) - popis, lokalita

Karavaika je zajímavý pták, který je podle klasifikace rozdělen do řádu čápů a vztahuje se k rodině ibis. Stejně jako většina členů této rodiny, tito ptáci jsou kotník a mají střední velikost. Přes jejich poměrně dlouhé nohy, jejich schopnost běhu není pro ně zvláštní. Na nebi se také zřídka zvedají bochníky ledu, většinou pouze v případech, kdy existuje skutečné nebezpečí.

Pokud jde o stanoviště, je poměrně velký. Tito ptáci byli nalezeni v Evropě, Asii, Austrálii, Americe a Africe. Miláčci nežijí sami. Mohou tvořit celé kolonie jednotlivců, ale chovají se převážně ve dvojicích.

Jednotlivci, kteří žijí v pásech s mírným podnebím, stejně jako na severu, létají do jiných oblastí pro zimování. Například bochníky žijící v Rusku na zimu létají do teplejších míst, konkrétně do Asie a Afriky. Na jaře, kolem března, ptáci obvykle letí zpět. Karamelová hnízda jsou uspořádána buď na březích různých nádrží nebo v bažinatých oblastech.

Vzhled karavaek

Opeření těchto ptáků ve většině případů má červenohnědou nebo tmavě kaštanovou barvu. Když jsou pod jasným sluncem, jejich peří se třpytí a může změnit barvu poněkud, získá zelený nebo bronzový lesk. Když se podíváte na dospělé ptáky z dálky, zdají se téměř černé. Délka ptáka může být až 60 cm, tělesná hmotnost 700 gramů. V rozpětí délky křídel je téměř 100 cm.

Výrazný jasný rys těchto jedinců je považován za neobvyklý zobák v podobě oblouku, mírně směřující dolů. Jeho délka může dosáhnout 12 centimetrů. Pokud porovnáme kruhové objezdy s čápy, lze konstatovat, že jejich délka je o něco menší než u jejich příbuzných, to však nebrání tomu, aby se kruhové objezdy pohybovaly tiše přes mokřady.

Odrůdy

Rodina ibis má dnes 32 druhů ptáků. Vzhled všech těchto jedinců má společné rysy: dlouhé nohy, malá velikost, stejně jako zobák v podobě oblouku. Můžete se setkat se zástupci ibis může být absolutně na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy. Nejbližší příbuzný bochníku je posvátný ibis.

Životní styl a chování

Bochníky pro pořádání hnízda zpravidla sbírají oblasti s rákosovými lůžky nebo stromy v blízkosti řek a jezer. Pelikáni, spoonbills a volavky často žijí blízko nich. Tito ptáci pro hnízdění si vybírají oblasti, které jsou obtížně dosažitelné. Velkou možností by byly malé ostrovní části v řekách, louky zaplavené vodou a vzdálená jezera.

Carawaykas jsou velmi aktivní ptáci, kteří téměř nikdy nezůstanou stát. Téměř po celou dobu jdou na místa, kde kontrolují dno poměrně malé as pomocí jejich dlouhého a zakřiveného zobáku. Tyto procházky se mohou na chvíli zastavit, pak si bochníky sedí na stromě.

Dieta

Základem stravy těchto ptáků jsou živá zvířata, která se nacházejí ve vodě nebo na souši, stejně jako různé rostliny. Na zemi se ptáci zpravidla setkávají s larvami, brouky, motýly, hladkou hlavou a nosatci. Pokud jde o vodní živočichy, hlavní krmivo pro bochníky se stávají žáby, korýši, pulci a různé malé ryby. Také ve stravě ptáků patří řasy. Je zajímavé, že ženy a muži mají ve svém vkusu určité rozdíly. Muži jedí hlemýždi více, ale hmyz jako ženy. Jakmile přijde čas na energickou činnost žab a pulčíků, stanou se hlavním jídlem pro šváb. Když začne sarančová invaze, ptáci přecházejí na hmyz, což je docela logické a racionální.

Chov

Poté, co se ptáci vrátí z teplých zemí, první věc, kterou začnou, je vybavit jejich bydlení, obnovit ho po dlouhé nepřítomnosti. K tomuto problému jsou bochníky pečlivě nasazeny, sbírají větve, trávu, části rákosu a listí. V důsledku toho je hnízdo poměrně rozsáhlé.

Průměr hnízda může dosáhnout 50 centimetrů a má hloubku až 8 cm. Ve tvaru je tradičně kulatý, velmi elegantní. Ve většině případů ptáci umisťují hnízda na keře nebo stromy, aby budoucí kuřata byla zcela bezpečná.

Samice si najme alespoň tři vejce najednou, maximálně šest. Mají velmi neobvyklý modrozelený odstín. Násadová vejce jsou z velké části opatřena péčí o samici, ale muži se na tomto procesu aktivně podílejí. Šrafování lze provést postupně. Samci také dostávají jídlo a přinesou ho samici v hnízdě.

Maximálně o tři týdny později se kuřata vylíhnou do světla. Od tohoto okamžiku je hlavním úkolem rodičů krmit krmivo pro mláďata. Dokud děti rostou, mohou během dne jíst až 11krát. Postupem času se postupně snižuje počet jídel. Kuřata se živí přímo zobáku svých rodičů.

Mláďata karavaek jsou pokryta černou. Dokud nedosáhnou dospělosti, změní barvu a asi čtyřikrát dolů a pak se začnou zakrývat peřím. Tři týdny po vylíhnutí se mláďata snaží stát na křídle. V této době létají stále velmi špatně, jsou schopni překonat jen krátké vzdálenosti. Po dosažení věku 4 týdnů mláďata mohou létat samostatně a spolu se svými rodiči si sami získávají jídlo. Již na konci léta budou mláďata čelit prvnímu vážnému zimovišti. Za přirozených podmínek je průměrná životnost karavaku 20 let.

Video: Bochník (Plegadis falcinellus)

Podívejte se na video: Каравайка. (Říjen 2019).

Загрузка...

Populární Kategorie

Загрузка...