Marbled Teal - popis, lokalita, zajímavá fakta

Marbled Teal je kompaktní zajímavý pták patřící do rodiny Duck. Elegantní stvoření vyniká příznivě na vodní hladině, která přitahuje pozornost turistů a bohužel i lovců. To je důvod, proč Rusko dalo do Červené knihy krásnou kachnu.

Vzhled

Šedozelená velikost se podobá ostatním členům rodiny. Má mírně protáhlé tělo (až 450 mm) a krk, protáhlý zobák. Rozpětí křídel dosahuje 600-700 mm (délka křídla je až 212 mm) a hmotnost ptáků je sotva více než půl kilogramu. Ocas je klínovitý a na konci lehce zaoblený. Pták je ladně složený.

Barevně šedozelená v průběhu roku. Navenek se podobá obvyklé říční kachně, lišící se pouze způsobem chování, principem vedení párovacích her, atd. Pták dostal své jméno díky skutečně mramorové barvě - bílá (šedá) strakatá a skvrny, které jsou rozloženy po celém těle, vynikají na béžově šedém pozadí. Na šedozelených křídlech nejsou žádná zrcadla charakteristická pro kachny vodních ptáků. Na strumě je příčný vzor. Kolem očí a zadní části hlavy se šíří hnědá (samci) a lehká (samice). Líce a hrdlo ptáka jsou světle šedé. Břicho a spodní prádlo mají bělavou barvu. Labky mramorové šedozelené jsou také hnědé. Účet u mužů je šedý a u žen je více pigmentovaný černý. Oči tealů jsou také tmavé.
Opeření mladého béžového a tmavšího, strakatého nevyčnívalo.

Podlouhlé peří ve formě zkráceného chomáčku je také umístěno na týlní zóně samců. U žen a mladých je taková "koruna" méně patrná.

Teal molit se vyskytuje dvakrát ročně, zatímco obrys peří je většinou aktualizován. Počátkem prosince byla obálka peří zcela obnovena a v květnu se opět vyměnilo peří na strumě, lopatkách a krku. V drakech, na rozdíl od jiných členů Duck rodiny, jasný oblek není tvořen během období páření.

Chování a životní styl

Marbled Teal se vyznačuje důvěřivostí a mírumilovností. Klidný pták tiše plave na hladině vody a zvedá potomstvo. Během lovu se ponoří hluboko do vody, takže na povrchu zůstává viditelný pouze klínovitý ocas. Ptáci výborně a rychle plavou, dobře se potápí, někdy bývají ve stromech.

Teali žijí hlavně na stojatých rybnících a sladkých nebo slaných jezerech s hustou vegetací (pobřežní keře a stromy, rákosí, rákosí atd.). Ptačí hnízda jsou postavena jak na zemi, tak v dutinách, mimozemských hnízdech, na stromech. Zástupci rodu jsou často usazeni v malých skupinách a vzdálenost mezi sousedními hnízdi zpravidla nepřesahuje pár metrů.

Pták se živí obyvateli mělkých vod. Nejčastěji se jedná o bezobratlé organismy (korýši, hmyz, měkkýši), někdy i malé ryby a potěr. Také šedozelená může jíst semena a listy rostlin, místní řasy.

Chov

Během období páření se jedinci stýkají na malých rybnících nebo jezerech s bahnitým dnem a hustě zarostlými porosty vegetace. Zralé páry již zpravidla přicházejí na místo hnízdění, proto nejsou pozorovány pářící hry a mužská dominance mezi členy rodu.

Hnízda ptáků pokrývají hustou trávu nebo listí v blízkosti keře. Konstrukce pro hliněné pokládání není obtížná - mělká díra je připravena s podšívkou sušené trávy a chmýří. V deltě řeky Volhy se v již hotových opuštěných hnízech vrány ukládají i tealty.

Zpravidla se ve spojce položí až 8–12 vajec lehce roztažených hnědočervenou barvou. Samice je inkubuje nezávisle v průměru po dobu 25 dnů. Samci těchto ptáků se na rozdíl od jiných zástupců neúčastní chovu a chovu. S pěstovanými potomky tvoří ptáci kolonie a opouštějí hnízda, odlétají, aby se živili rybníky a jezery.

Lokalita a stav ochrany

Šedozelená je považována za sedavý druh vodního ptactva. Zimní hejna dávají přednost v Pakestánu, Iráku, Íránu, Sýrii, Ázerbájdžánu a nikoliv na severu afrického kontinentu.

Marbled Teal si vybral nádrže aridní zóny, která se táhne od pobřeží Středozemního moře k údolí Indus a střední Asii. V Rusku se ptáci nacházejí v kaspické oblasti, stejně jako na deltě řeky Volhy, dolním toku zálivu Agrakhan a řece Terek. Poslední hnízda však byla nalezena až v 80. letech. Na sever od hlavního chovného areálu bylo možné lovit vzácné ptáky. Je extrémně vzácné, aby jednotlivci byli viděni létáním přes oblasti Babayurt a Kizlyar v Dagestánu.

Pták je ohrožen z mnoha důvodů. Za prvé, přírodní stanoviště zástupců rodu je chudší:

  1. Oblast aridity území roste.
  2. Malé zasněžené zimy nekrmují malé rybníky, jezera a bažinaté nížiny, které jsou obvyklé pro ptáky.
  3. Vodní nádrže zarostlé hustou vegetací jsou méně a méně značené, kde se plachý pták může chránit před dravci a tiše hnízdit.
  4. V důsledku hospodářské aktivity se vypouštějí slaná a sladkovodní jezera.

Také, pták je často organizovaný lov pytláctví, a jeho vejce jsou sbírána nekontrolovatelně během období hnízdění. Často se do rybářských sítí dostane mramorová šedozelená, kde zemře.

Mramorová šedozelená byla zapsána do Mezinárodní červené knihy, protože počet osob na světě je menší než 50 000.

Zajímavé Dříve byli tito ptáci identifikováni podle rodu kachen Anas, ale později identifikovali zástupce nezávislého rodu Marmarometta.