Dálný východ leopard - stanoviště, životní styl

Nejčastěji, když si lidé představují leoparda, mají vztah s africkými savany. Přes toto, velmi severně od stanoviště tohoto zvířete padá na Dálném východě Ruska a severní části Číny. Takový důvod vedl ke skutečnosti, že tento dravec má jméno "levicový východ". Nicméně, toto stejné zvíře nese jméno Amur leopard nebo leopard.

Levhart Amur je zařazen do Červené knihy, která je ohroženým zvířetem a vyvažuje na pokraji vyhlazování. Důvodem je nejen kolosální ztráta stanoviště, ale také řada konfliktů s lidmi. Tak, populace leoparda Amura zažívá poněkud těžké časy. Existuje však možnost, že poddruh může být zachráněn, protože „kolega“ levhartů z Dálného východu, tygra Amura, se podařilo zvýšit počet hlav v populaci, i když před půlstoletím bylo asi 40 lidí. včas realizovat projekty ochrany.

Popis zvířat

Leopard žijící na Dálném východě, na řadě vlastností, se liší od všech ostatních jedinců, kteří patří do rodiny koček. V létě může jeho vlna dosáhnout 2-3 cm a nástupem chladného počasí může růst až na sedm centimetrů. Na druhou stranu, v zimě má vlna světlý odstín, s některými skvrnami nažloutlé červené a v teplých obdobích je více nasycená. Ve srovnání s ostatními bratry má levhart Amur silnější a delší končetiny, které mu umožňují volně se pohybovat ve sněhu. Tělesná hmotnost dospělého muže je přibližně 47 kg, ale někdy je možné setkat se s většími zvířaty, jejichž hmotnost může dosáhnout 62 kg. Samice obvykle váží ne více než 40 kg.

Tělo levhartu Dálného východu je půvabné, protáhlé a štíhlé. Ocas zvířete je rovný, rovný a poměrně dlouhý. Končetiny svalnaté, silné, hlava má zaoblený tvar. Zdálo se, že příroda "záměrně" dala levhartu Dálného východu takový dlouhý ocas, který mu nyní umožňuje sebevědomě manévrovat při skákání ze strmých útesů.

Krk tohoto dravce je neuvěřitelně silný, to je to, co mu dává příležitost chytit oběť a pak ji přetáhnout spolu s ní, i když to může být větší a těžší než on několikrát.

Lokalita

Levhart Amur žije převážně v řídkých lesích, v oblastech, kde je hojnost srážek a teplotní rozsah je poměrně rozsáhlý. Celková plocha, kterou zabere leopard Dálného východu, je v současné době přibližně 5 tisíc metrů čtverečních. m

Leopard Dálného východu jednoznačně dává přednost lesům, kde rostou cedry, jedle a modřín. Pro pohodlnou existenci leoparda amurského je nutné osídlit území, kde jsou strmé kopce, vodní útvary, reliéf je překonán, jsou zde skalní výchozy.

Velikost populace

Podle oficiálních odhadů v současnosti žije ve volné přírodě ne více než 25 jedinců. Všichni levharti Dálného východu zabírají malou oblast, která se nachází na hranici mezi Čínou a Vladivostokem. Na území samotné Číny je asi 8-11 dospělých životaschopných leopardů. Poslední zpráva o setkání s leopardem z Dálného východu v Jižní Koreji sahá až do roku 1969, kdy bylo zvíře uloveno poblíž hory Oda, která se nachází v Kensan-Namdu.

Historie distribuce leoparda amurského

V tomto bodě, to může být argumentoval, že distribuce populace byla extrémně redukována k jeho originálním historickým stanovištím. V dávných dobách toto majestátní zvíře obsadilo celou severovýchodní část Mandžuska, včetně provincie Jilin a Heilunjiang, stejně jako korejské p / o.

Sociální chování jednotlivců

Leopard Dálného východu je náchylný k tomu, aby byl sám, lovil v noci a odpočíval během dne. Existuje však mnoho případů, kdy samci zůstali spolu se samicí po páření již nastali, a dokonce jí pomohl při zvedání a hledání potravy pro potomky. Často se také stává, že se několik dospělých mužů postará o jednu samici, bojují mezi sebou o možnost spárovat se s ní.

Chov


Leopard Amur dosáhne puberty ve věku tří let. V podmínkách divokého stanoviště může zvíře žít v průměru asi 13 let. Pokud se chovají v zoologických zahradách a voliérech, prodlužuje se životnost na dvacet let. Čas manželských rituálů na leopardu Amur spadá do prvního měsíce léta nebo jara.

Jedna fenka ve vrhu porodí jeden až čtyři mláďata. Koťata se rodí zcela slepá, jejich kůže je již špinavá, teplá. Kožešina je hedvábná, zásuvky nejsou tvořeny. Jejich váha sotva dosahuje 700 gramů, délka těla je asi 15 cm.

Když mají asi tři měsíce, dítě opustí mateřské mléko. Šelma se stává zcela nezávislou ve věku jednoho a půl roku až dvou let života a může opustit svou vlastní matku, aby mohla i nadále žít sama.

Krmení Dálného východu Leopard

Strava zvířete zahrnuje jezevce, jikry, malé divoké zajíce nebo divoká prasata, jeleny a mývalovité psy. V některých případech může dravec napadnout velké dravé ptáky. Tato bestie má ostré vidění, umožňuje mu vidět svou oběť ve velké vzdálenosti, až jeden a půl kilometru.

Kromě toho mohou vylézt na kmeny stromů, takže ani raccoons nemůže uniknout z nich. Je zvědavé, že levhart Dálného východu potřebuje chytit pouze jednoho strakatého jelena, a to mu umožní žít pohodlně dalších 10 dnů, takže v tomto období dravci nevěnují pozornost ostatním živým tvorům, kteří jsou součástí jeho stravy.

Hrozba existence

Většina přírodního stanoviště byla ztracena leopardem Amurem od roku 1970 do roku 1983. Seznam hlavních příčin incidentu zahrnuje náhodné lesní požáry, vznik zemědělské půdy a lesního hospodářství. Radostným momentem však je, že se situace může ještě zlepšit. V současné době zůstává dostatečná plocha lesního území, která je velmi vhodná pro život levhartů z Dálného východu. Takové území může být stále chráněno před škodlivými účinky člověka a rozšiřovat populaci zvířat ve volné přírodě.

Převážná většina obyvatel žije v současné době v zásobách a školkách. Ve volné přírodě, bohužel, jsou již docela zralí jedinci, kteří pravděpodobně nebudou schopni produkovat silné a životaschopné potomstvo.

Nedostatek výroby
V Číně existují země s velkou oblastí, kde levhart Dálného východu může žít pohodlně, ale hlavním problémem je, že dodávky potravin v této oblasti jsou příliš vzácné, prostě nestačí k udržení velké populace na správné úrovni.

Množství malých živých tvorů, které jsou zahrnuty ve stravě zvířete, může být zvýšeno, pokud je využívání lesů obyvatelstvem žijícím v jeho blízkosti kvalitativně a včas vyřešeno. Kromě toho je nutné zavést účinná opatření na ochranu kopytníků před činnostmi pytláků. Aby leopard Dálného východu přežil, bude muset znovu obsadit terén, který kdysi byl jeho stanovištěm.

Problém pytláctví a nelegálního obchodu
Dlouho byl levhart Amur pronásledován pytláky, kteří hledají svou nádhernou srst, zdobenou skvrnami. Na samém konci dvacátého století provedli důstojníci donucovacích orgánů významný experiment. Kůže dvou leopardů Amur byla uměle obnovena, která byla později prodávána za velké množství slunce. Barabash, který se nachází v blízkosti Kedrovaya Padi, je jednou z rezervací v Rusku.

Úspěch tohoto experimentu opět dokazuje, že existuje velké množství nelegálních trhů, na kterých se produkty tohoto druhu naplňují z míst, kde žije populace chráněných zvířat. Prostorné zemědělské oblasti a malé osady obklopují lesy, kde žijí levopardi Dálného východu. Člověk tak má přímý přístup do lesa. Díky tomu se pytláctví stává spíše velkým problémem než v oblastech vzdálených od přístupu lidí. Za zmínku stojí také to, že se jedná o běžný problém, protože postihuje nejen populaci levhartů z Dálného východu, ale také řadu dalších zvířat, která jsou domorodci zabíjena kvůli mase a penězům.

Konflikt s člověkem
Leopard Dálného východu má vysokou úroveň zranitelnosti, protože určité procento jejich stravy se skládá ze zvířat, jako je jelen. V části Dálného východu Ruska se významně snížila populace jelena, protože v asijské medicíně mají rohy jelena vysokou hodnotu. Tak se stává vážnou překážkou pro leoparda při získávání požadovaného množství potravy.

Nedostatek potravin vede k tomu, že levhart Dálného východu často navštěvuje místa, kde se nachází sobí pastviny. Je přirozené, že majitelé této oblasti, aby ochránili svá vlastní zvířata, někdy zabijí levharta amurského.

Inbreeding
Kromě výše uvedeného je dalším běžným problémem nízká populace leoparda amurského jako takového. Pointa je, že nízký počet zvířat činí celou populaci extrémně zranitelnou a náchylnou k různým přírodním jevům nebo katastrofám.

To by mohlo zahrnovat náhlé a rozsáhlé požáry v zalesněných masivech, některé nemoci, porušení poměru mezi narozením potomků a úmrtností jednotlivců. Stává se také, že po určitou dobu se samci rodí převážně v potomstvu, a proto je narušen poměr pohlaví. Dalším faktorem je tzv. Inbreeding deprese. V populaci těchto zvířat se často vyskytují příbuzné vztahy příbuzného charakteru, takže je možné, že důsledkem toho mohou být genetické selhání, mezi nimiž lze připsat pokles porodnosti.

Podle průzkumu poklesl v letech 1973 až 1991 průměrný počet leopardů narozených v potomstvu z 1,9 na 1, resp.

Video: Leopard východní (Panthera pardus orientalis) t