Black-headed Gull - popis, stanoviště, zajímavá fakta

Ve slově "racek", představivost kreslí sněhobílý krásný pyšný pták, usazený vznášející se nad hladinou moře. Ve skutečnosti však rackové žijí ve více či méně velké nádrži, a to nejen u moře, ale i více než 20 druhů. Dnes to bude pták, který si vybral nádrže pro život daleko od moře - a to i ve městech jezerních racků.

Popis

Racek černohlavý patří do čeledi racků a charadriiformů. Vzhled je stejný jako u ptáků této rodiny - hustá stavba, hladké opeření, ocas a křídla nejsou příliš dlouhé, ne příliš krátké. Pokud jde o jeho velikost, je nižší než kongenery jiných druhů - malý pták, o něco více než městský holub.

  • Délka těla - od 38 do 44 cm.
  • Hmotnost - 200-350 g.
  • Rozpětí křídel od 95 do 104 cm.

Křídla mají jednu malou funkci - na zadní straně je tmavý pruh a přední část křídla je zdobena bílou. V létě, hlava až do šíje čokoládově hnědé barvy, v zimě se stává bílá s tmavě hnědé skvrny na stranách. Kolem očí je tenký bílý kroužek.

  1. Zobák je červeně zbarvený, poněkud zakřivený, s vnitřními zářezy (takže ryby nevyklouznou).
    Jasně červená barva syté barvy.
  2. Peří většinou bílé a růžové. Křídla jsou většinou světle šedá.
  3. Tlapy stejné barvy jako zobák jsou červené.

Mladí ptáci jsou šedohnědé barvy, na křídlech je mnoho červených a hnědých skvrn. Nohy se zobákem jsou malovány ve žlutých barvách tmavých tónů. Ocas je zdoben pruhem tmavě hnědé barvy.

Lokalita

Distribuován téměř všude po celé Eurasii - z Islandu a Britských ostrovů na Dálný východ, Kurilské ostrovy a Kamčatka. Žije dokonce i v nehostinném chladném severním hnízdě - v Grónsku, skandinávských zemích a v některých severoamerických regionech se nacházejí hejna černohlavých racků.

Žijí také na jihu Francie, na severu Itálie av postsovětském prostoru - na Krymu, v oblasti Kavkazu, v Turkestánu. Žijí v blízkých jezerních oblastech Mongolska.

Napájení

Živí se hlavně hmyzem, miluje červy - získává je jak ve vodě, tak na zemi. To také chytí raky, měkkýše, různé malé ryby, jako je bezútěšný. Zachycuje malé ptáky, ruší jejich hnízda. Ukázalo se, že chytře chytí hmyz na loukách - kobylkách, vážkách.

Často můžete vidět hejna ptáků, kteří hledají potravu v blízkosti závodů na zpracování ryb - sbírají nezpracovaný odpad. Návštěva a skládka, sbírání vyřazených zbytků potravin. Když není nic k jídlu, hledají semena rostlin - takové jídlo se však používá pouze v době hladovění. Neváhejte jíst mršinu.

Při lovu se pták ponoří neúplně, jen částečně ponoří hlavu do vody.

Hnízdění

Sexuální zralost přichází ve druhém roce života. Navíc, ženy se stávají sexuálně zralé o něco dříve než muži. Ptáci zůstávají věrní jednomu partnerovi, tedy monogamnímu. Stává se, že pro nalezení stálého životního partnera musíte udělat několik pokusů, žít s různými partnery.

Rackové hnízdí v koloniích, jejichž velikost se pohybuje od 5-6 párů do několika set, nebo dokonce tisíce ptáků. Často jsou kolonie heterogenní ve složení, mohou existovat i jiné druhy racků nebo rybáků.

Hnízda jsou uspořádána na hrboly v nádržích se stojatou nebo pomalu tekoucí vodou na místech, která jsou pro lidi a zvířata obtížná.

Jako stavební materiál se používá loňská sušená ostřice, rákos, koník a vše, co je racek schopen najít. Jakýkoliv odpadkový odpad je vhodný pro stavbu - zbytky sítí, konzervy, peří a tak dále.

Hnízdní zařízení je velmi jednoduché - nízká, kuželovitá podlaha s kulatým dnem je vyrobena z rostlin a odpadních materiálů, uprostřed kterých je konstruováno vybrání pro vejce. Pokud je místo suché, pak je podlaha tenká, ale čím více vlhkosti na staveništi, hustší a tlustší dno. Ve výstavbě se podíleli oba zástupci dvojice.

Pokládku tvoří 3 vejce šedé nebo modravé barvy, skvrnité s hnědými skvrnami. Samice inkubuje vejce po dobu dvou nebo tří a půl týdne. Kolem poloviny května se objevují mláďata, která se rodí již pokrytá peřím okrově hnědé nebo černohnědé barvy. Tato barva hraje maskovací roli a umožňuje vám být neviditelným pro nepřátele. Děti jsou v hnízdě po dobu 10-12 dní, krmeny rodiči. Do tohoto procesu jsou zapojeni oba ptáci. Krmení probíhá standardním způsobem - buď jsou kuřata krmena zobákem do zobáku, nebo je jídlo umístěno na dně hnízda, a ty nejmenší si ho berou a jedí. O měsíc později se mladí ptáci začínají snažit létat.

Zimování


Většina racků tráví zimu na pobřeží Středozemního moře, na severu afrického kontinentu nebo v zemích východní Evropy. Na území postsovětského prostoru jsou pro zimní období vybírány teplé jižní regiony - pobřeží Kaspického moře nebo Černého moře, jezera Issyk-Kul a Balkhash.

Zajímavosti

  1. Jakmile se mladý jedinec učí létat, okamžitě opustí rodičovské hnízdo.
  2. Racek černohlavý patří k těm málo druhů, které žijí nejen v oblastech v blízkosti moře, ale také v hloubce půdy.
  3. Chuť ptáka je dobrá, je to docela vtipný pták. Jí asi 200-230 gramů hmyzu denně. A to, nepočítám ryby.
  4. V místech hnízdění dochází k neustálému hašení a hluku. Často jde o hádky a boje. Jakákoli maličkost může navíc sloužit jako záminka: například dva ptáci se hádali kvůli kusu ryb a tam, dobrá část kolonie se může připojit k lomu.
  5. Gullův hlas je zvláštní - obtížně charakterizovatelný. Tady a smích a křik vzteklé kočky a podobnost s výkřikem vrány. Rackové křičeli pořád, nikdy nespal.
  6. Pokud se během doby inkubace nebo krmení dětí někde v okolí objeví nebezpečí nebo nezvaný host, začne se celá kolonie bát - ptáci stoupají, srdce se chvějí a snaží se nalít co nejvíce vrhů na pachatele.
  7. Rackové mají tendenci jíst nejen vajíčka jiných ptáků, ale také sousedy v kolonii. Někdy jedí mláďata. Ptáci proto někdy musí několikrát ležet.

Video: racek černohlavý (Chroicocephalus ridibundus) t