Galapágy Penguin - popis, lokalita

Každý ví, že tučňáci žijí v nejchladnějších koutech planety. Ale ne každý ví, že jeden z druhů těchto úžasných ptáků žije v místech s teplým podnebím. To jsou tučňáci Galapagos. Tito neobvyklí ptáci žijí na rovníku. Počet druhů je poměrně velký, ale mezi jinými druhy tučňáků jsou nejmenší Galapágy.

Lokalita

Jak je zřejmé z názvu ptáků, obývají území Galapág. Mohou být vidět, rekreanti na pobřeží. Většina zástupců na velkých ostrovech. Například Isabella. Charakteristickým rysem tohoto druhu od ostatních členů rodiny je, že snášejí vejce v nory. Někdy horská rokle slouží i jako hnízdo pro ně.

Strava těchto ptáků je obyvateli moře. Jedí jen korýši a ryby, které přinášejí vodní toky. Oblíbeným místem k odpočinku s nimi je sopečná skála. V biotopech tučňáka Galapágy nejsou prakticky žádná dravá zvířata, která by pro ně mohla představovat hrozbu, takže se ptáci cítí klidně a pohodlně.

Vzhled

To jsou nejmenší členové rodiny. Jejich výška je asi 55 cm, tučňák váží v průměru až 3 kg. Zpravidla mají černou barvu, mezi nimiž je bílý povrch.

Galapágy, stejně jako ostatní tučňáci, mají kolem očí bílou značku. A podél těla jsou podélné pruhy. Tělo a hlava úzká, malá. Na nohách jsou membrány. Vzhledem ke své struktuře je pták na zemi téměř bezbranný, protože jejich křídla a nohy jsou velmi malé. Když jdou, roztáhnou malá křídla a přejdou z jedné nohy na druhou.

Napájení

Protože pták je malý, nemůže chytit velkou kořist. Proto se nejčastěji konzumují malé ryby a další mořští obyvatelé. Nejoblíbenější pochoutkou zástupců tohoto druhu je šprota, sardinka a někdy i sardele. Na zemi, jejich křídla jsou téměř k ničemu, ale oni pomáhají tučňákovi dobře plavat pod vodou.

Tento druh může být připsán sociální, protože jsou posílány na lov ne ve skupinách, ale ve skupinách. Omalovánky jim pomáhají být neviditelný jak pro dravce, tak pro kořist. Když jsou ve vodě, při pohledu shora, černá barva umožňuje sloučení s povrchem vody a při pohledu zespodu se spojují se světlem. Tito ptáci plavou pod vodou docela dobře a hluboce. Chytit kořist, oni jsou schopní se ponořit do 30 m.

Chov


Zástupci tohoto druhu se vyznačují zvláštní "romantikou". Muž pečující o ženu na dlouhou dobu. Tento proces se skládá z mnoha různých akcí. Tučňák Galapágů, aby zvítězil nad vybraným, očistí ji, tahy a dokonce i objetí. Když žena odpoví s laskavostí, budoucí rodiče se chystají uspořádat hnízdo, aby brzy vyvedli potomstvo. Až do okamžiku, kdy se vajíčko ukládá, se snaží hnízdo vylepšit, zpříjemnit.

Když staví hnízdo, pár někdy krade materiál od sousedů, kteří také staví své hnízdo, zatímco loví nebo hledají nový materiál. Když samice položí vejce, oba partneři přebírají odpovědnost za péči o ně. Postupně sledují vejce. Tento druh tučňáků přináší několikrát po celý rok potomstvo, protože to dovoluje teplé klima oblasti. Najednou, samice leží jen asi 1-2 vejce. Inkubační doba je ve srovnání s mnoha jinými druhy ptáků dlouhá - je to 42 dní. Když se objeví malí tučňáci, rodiče na ně stále pozorně sledují měsíc. Ale mláďata rostou a vyvíjejí se poměrně rychle. Když se změní na 2 měsíce. Jsou již schopni vést nezávislé životy.

Zajímavosti

  1. Tučňáci galapagos patří k rodu tučňáků s brýlemi. Tento druh rodu byl způsoben tím, že kolem očí mají bílé znaky, které silně vystupují proti tmavé barvě pozadí.
  2. Latinský název tohoto druhu je velmi dlouhý - Spheniscus mendiculus.
  3. Tyto neobvyklé ptáky nemají prakticky žádné genderové rozdíly. Proto je velmi obtížné určit při setkání s ptáky, ke kterému pohlaví patří. Pokud ale vidíte několik jedinců v okolí, je patrné, že samice jsou o něco menší.
  4. Materiálem pro stavbu hnízda jsou malé kameny a větvičky.
  5. Vzhledem k tomu, že žijí v místech s velmi teplým podnebím, kde nedochází k ochlazování, ptáci se během roku množí a během této doby několikrát přivezou potomky. Zatímco ostatní druhy, jak víme, mohou plemeno 1 nebo 2krát ročně, a zbytek času jdou do hibernace do teplých zemí nebo procházejí studenými zimami na hnízdních místech.
  6. Ačkoli mláďata začnou žít nezávisle do 2 měsíců po narození, začnou se chovat pouze ve čtyřech letech.
  7. Tučňáci galapagos jsou ostrovní ptáci. Nikde jinde v přírodě nemohou být nalezeny.
  8. Průměrná délka života je asi 15 let.
  9. Během inkubace a péče o mláďata je rodiče krmí společně a také horlivě chrání před dravci.
  10. Milují hostování na rybách a jíst ve velkém množství. Dokonce i malá skupina tučňáků Galapagos může jíst asi 8 tun ryb.
  11. Orgány chrání tento druh a ujistěte se, že počet není snížen. Za tímto účelem jsou přijímána různá opatření. Například, v roce 2010, někteří predátoři byli odstraněni od ostrovů, a zvláštní oblast pro krmení Galapagos tučňáci, přísně chráněný zákonem, byl určen. Kromě toho se plánuje stavba speciálních ostrovů, na kterých budou tyto úžasné ptactvo chovat.

Protože tito ptáci jsou velmi neobvyklí a mají návyky, které způsobují náklonnost lidí, mnoho turistů přichází na ostrovy, aby se na ně podívali.

Video: Tučňák galapagos (Spheniscus mendiculus)