Velryba Minke - popis, lokalita, životní styl

Rodina kytovců je poměrně rozsáhlá a zahrnuje asi 40 rodů, které zahrnují 80 druhů. Se vším rozdílem jsou spojeni jedním rysem - působivými rozměry. Velryba Minke - nejmenší a nejběžnější člen rodiny. Druh je rozdělen do tří poddruhů: trpaslík, severní a jižní (také známý jako Antarktida).

Popis

Samice jsou o něco větší než samci, v průměru 7,5 m dlouhé, velké vzorky dosahují 10 metrů.

U psů je délka 6,9-7,1 metru, maximum je 9-9,9 metrů. Průměrná hmotnost velryby je 5-6 tun, u některých exemplářů dosahuje 14-15 tun. Pokud porovnáme s modrou velrybou, která váží více než sto tun, je velryba vlastníkem velmi skromné ​​velikosti.

Zadní strana je černá nebo tmavá, břicho je lehké. U velryb žijících na severu je ploutev zdobena bílým pruhem, díky kterému je zvíře snadno identifikovatelné. Obyvatelé jižních moří takový pás nemají. Hřbetní ploutev je zakřivená ve tvaru háčku.

Velryba je žlutá, v různých poddruhech se liší v sytosti - v některých světlých odstínech, v jiných - tmavších. Roste na obou stranách úst, počítá od 240 do 360 talířů.

Lokalita

Velryba Minke žije ve všech světových oceánech a v některých mořích Země. Nejběžnější na severní polokouli. Často se vyskytuje v širokých zátokách, ústí řek, často navštěvuje laguny a fjordy.

Chování

Velryby minke žijí ve skupinách dvou až čtyř jedinců. Mohou však vést čistě jediný životní styl. Ačkoli v místech, kde chodí ryby a spousta jídla, se tvoří velké balení velryb. Ponořují se do vody po dobu 5-10 minut, ale mohou vydržet v hloubce a déle - až 20 minut. Malá velikost umožňuje velrybě pohybovat se dobrou rychlostí - snadno se vyvíjí 40 kilometrů za hodinu. Vynořují se, vytvářejí velké vodní fontány a spolu s nimi přichází nepříjemná vůně, která dokáže identifikovat přítomnost této velryby.

Často, lov a krmení, zvířata plavou v pasážích, které ledovce opustily, a skončí v zimě naostřený v ledu. V ledovém zajetí musí žít před nástupem poměrně teplého období.

Polosatiki nedodržují žádné konkrétní oblasti a hodně cestují. A ve snaze prozkoumat hloubky světa nebo honit kořist, mohou plavat na druhý konec Země. Existují případy, kdy velryby, které žijí v oblasti Antarktidy, často cestovaly na severní moře a ocitly se mimo pobřeží Grónska a Aljašky.

Severní velryby zase stoupají daleko na jih. Jakmile byl v Amazonii objeven neúnavný obyvatel severních moří.

Preference dává více rybníků mírné než tropické. To znamená, že se vznáší buď v severním moři, nebo v blízkosti Austrálie a Antarktidy.

Napájení


Strava velryb se skládá převážně z velmi velkých ryb, krilu, planktonu a hlavonožců - závisí na oblasti stanoviště a ročním období. Například obyvatelé severní polokoule jsou šťastní, že mohou jíst malé ryby, jako je huňáček, treska nebo hrabavost, a žít v antarktických vodách musí být spokojeni s krillem. Velryby se živí hlavně ráno nebo večer. Denní dávka potravy je mezi 3,5 a 5% celkové tělesné hmotnosti. To je od 150 do 200 kilogramů.

Rozmnožování a vývoj

Minke velryby stanou se pohlavně zralé v šestém roce života. Doba rozmnožování v Atlantském oceánu trvá šest měsíců a spadá do období od poloviny prosince do konce května, zatímco obyvatelé Tichého oceánu se chovají celoročně. Narození nastává hlavně v červnu a prosinci.

Těhotenství trvá 310-330 dní, jedno dítě se narodí. Délka novorozence je asi tři metry a hmotnost je vyšší než 400 kg. Matka ho krmí mlékem po dobu pěti až šesti měsíců, během které vyrůstá a stává se pěti metry. Pak rostou pomaleji, o jeden a půl roku samci rostou na 6 metrů, ženy na 7,6.

Ekonomická hodnota

Počet minke velryb v oceánech je dostatečně velký - asi tři sta tisíc jedinců. Mezi velrybáři nemá velkou oblibu. Nicméně, tam je jistá míra produkce, to je asi tisíc kopií za rok. Velryby jsou z větší části využívány pro výzkumné účely. Množství se prodává na trzích.