Musk ox - popis, lokalita, životní styl

Musk ox, nebo jak to je také nazýváno musk ox, byl vybrán specialisty v oddělené jednotce protože jeho jedinečných vlastností. Mají dlouhé vlasy a jemný ocas ovce a býčí roh. Oni patří do rodiny bovids, ve kterém oni tvoří 2 poddruhy: první vybral sever Kanady, a druhý vybral Grónsko a kanadské ostrovy jako jeho hlavní stanoviště. Zástupci obou poddruhů kromě těchto hlavních regionů také žijí v malém počtu ve Švédsku, Norsku a na Sibiři. Současně jeho soused, sob, žije v téměř stejných zeměpisných šířkách jako pižmoška.

Ve vědeckých kruzích stále existují spory týkající se systematizace postavení těchto zvířat, ale podle názoru většiny vědců by měly být přičítány podrodině koz, zatímco před začátkem století XIX byly připsány další podrodině - skotu. Tento zmatek je nejvíce pravděpodobný kvůli skutečnosti, že mláďata mladých volů jsou volána telata spíše než jehňata, a ženy žen, příslušně, být také nazýván otelením spíše než beránkování.

Lokalita a specifické rysy

Moderní vědci se domnívají, že pižmové voly jsou jedinými zástupci tohoto rodu. Také vědci předpokládají, že jejich předci žijící v miocénu obývali centrální část asijského kontinentu, zejména himálajské hory. Přibližně před 3,5 miliony let se jejich předkové stěhovali na sever Asie. V Illinois, v důsledku zalednění, oni byli schopní šířit se na sever amerického kontinentu a k současnému Grónsku. Zvířata se značně snížila před 130 tisíci lety - v důsledku prudkého oteplování. Toto období bylo úspěšně přeneseno do volů a sobů.

Volk muškátový, žijící v Arktidě, téměř úplně zmizel z území Eurasie. Z území Aljašky tento druh zmizel v devatenáctém století, ale byl znovu představen v první polovině dvacátého století. Dnes žije na Aljašce asi 800 zvířat tohoto druhu a jejich populace stále roste. V Ruské federaci se tento druh usadil na území ostrova Wrangel a poloostrova Taimyr. Území, kde tato zvířata žijí v naší zemi, jsou chráněna a chráněna příslušnými právními předpisy. Obecná populace dnes dosahuje až 25 tisíc kusů.

Vzhled zvířat byl formován povahou života a jejich prostředí. Aby se snížily tepelné ztráty tělesa a zabránilo se omrzlinám, neexistují žádné vyčnívající části kostry. Jejich těla jsou navíc pokryta dlouhou a hustou hnědou nebo černou vlnou. Mimochodem, barva je důležitá, aby se zachytil drobky solárního tepla (ale jsou zde také bílá zvířata, velmi vzácně). Z vlny pižmových volů vyčnívají pouze kopyta, rty, nos a rohy. Před letním obdobím zvířata mizí a jejich vlasy se zkracují, ale v zimě roste zpět a objeví se měkká podsada. Vlna muškátových volů je velmi ceněna a vlna bílého pižma je obzvláště ceněna.

Zvířata jsou poměrně velká (do kohoutku a výše až 130 cm), váží v průměru 280 kg, ale jsou zde i mnohem větší vzorky (až téměř 700 kg). Samice jsou obvykle menší než samci. Obecně může být oblast pobytu zvířete určena výškou a hmotností: tyto průměry se liší u těchto zvířat z regionu do regionu. Rohy jsou v obou pohlaví, ale pouze muži mohou pochlubit dlouhé (70-75cm) rohy. Hned za krkem je malý hrb. Přední končetiny jsou kratší a svalnatější. S očekáváním, že se zvíře bude pohybovat jak na skalnatém povrchu, tak na zasněžené kůře, jsou jeho kopyta poměrně velká. Současně jsou přední strany širší než zadní - je vhodnější kopat si vlastní jídlo s širokými kopyty.

Hlava zvířete je silná a o něco delší než zbytek jatečně upraveného těla. Kromě rohů, tam jsou oči (tmavě hnědé) a malé (asi šest centimetrů) uši na to. Ocas je malý (asi 15 centimetrů). Vůně a zraku - vynikající, schopný vidět ve tmě. A nepřátelé a přátelé, kromě zraku, se vyznačují vůní.

Největší exempláře se nacházejí na západě Grónska a nejmenší na severu. Muškátový vůl nevypadá jako yak nebo bizon, například nejen externě, liší se i jejich diploidní sada chromozomů: pižmo má 48 párů chromozomů a zubr a yak mají 60 párů.

Název je pižmový, pižmoňák získaný díky tomu, že jeho žlázy produkují zvláštní tajemství, které má výrazný zápach.

Život muškátu a jeho charakter


Vulkani pižmoví žijí ve skupinách, jejichž počet se v zimě a v létě liší: až 20, v zimě až 20, v létě až 20. Každá skupina zvířat zároveň nezabezpečuje území stanoviště, ale při pohybu používá stejné trasy, které jsou označeny. Ve skupinách zvířat je pozorována převaha více dospělých zvířat než mláďat, zatímco v zimě to může být vyjádřeno skutečností, že dospělá zvířata mohou vytlačit mláďata z míst s bohatším jídlem. Jak již bylo zmíněno, skupiny pižmových volů se pohybují po určitých trasách, zatímco v zimě a v létě jsou směry těchto cest odlišné. Takže v zimě dávají přednost pohybu ve směru na jih, v létě hledají potravu a pohybují se podél břehů řek. Jedná se o velmi vytrvalá zvířata, která jsou schopna udržet běh rychlostí až 40 km / h po dlouhou dobu, pokud jsou v nebezpečí. Vzhledem k jejich velikosti jsou však pomalé a neuspěchané. A pokud není potřeba, nedělají dlouhé přechody.

Mrazy v jejich stanovištích někdy klesnou pod 60 stupňů Celsia pod nulu. Tato zima se snáze snáší dlouhými, hustými vlasy a tlustou podsadou, stejně jako podkožním tukem.

Nepřátelé

Загрузка...

Přirozenými nepřáteli v biotopech pižmových volů jsou medvědi (grizzly a polární) a polární vlci, ale pižmové voly nejsou plachý živočich, a když jsou napadeni například jediným vlkem, býčí pižmoři se stávají prstenem, v němž jsou telata a samice. Když útočí, pižmové voly umožňují vše, co jim příroda dala pro obranu a obranu (kopyta a rohy). Tento způsob obrany nefunguje, když je útočník muž s pistolí, pak osoba používající tento způsob ochrany zvířat může zničit všechna zvířata ve stádě.

Když se objeví nebezpečí, pižmové voly čichají, čichají a řev, a lýtka telat.

V průběhu minulého století se významně snížila hospodářská zvířata, avšak v důsledku dodržování pravidel lovci a boje proti pytláctví postupně rostou hospodářská zvířata.

Napájení


Kromě ochranných funkcí je úkolem vůdce také vyhledávání pastvin. V zimě se zvířata pohybují méně, což jednak pomáhá snižovat příjem kalorií a jednak přispívá k trávení potravy. V biotopech pižmových volů není žádná pestrá paleta rostlinných potravin, takže jejich strava je spíše chudá. Vzhledem k tomu, že Arktické léto je krátké, pižmové voly nemají čas akumulovat dostatek tuku, musejí být spokojeni se suchými rostlinami, které vytahují pod sněhem. Ve skutečnosti se jim to ale podařilo: pižmový vůl může cítit a získat potravu z hloubky půl metru. Pro zimní období se k jejich stravě přidávají mechy a lišejníky, a pokud mají štěstí, přidají se rostliny trpasličí tundry. V zimě se zvířata snaží zůstat na svazích hor, kde vítr fouká sníh a poskytuje volný přístup k potravinám.

V létě je strava obohacena o ostřice a listy. Kromě toho v létě hledají pižmové voly slané olizy, aby doplnili dietu o potřebné makro a mikroelementy.

Reprodukce a dlouhověkost

Páření těchto zvířat začíná koncem léta a trvá několik měsíců. Samice a mladiství tvoří skupiny, pro které muži začínají bojovat v soubojích. Vítězové takových bojů tvoří svůj harém, na který agresivní majitel ani nedovolí nikoho zavřít.

Po otěhotnění samic ve vítězné skupině není žádná stopa po mužské agresi, ale v období těhotenství potomků se představitelé mužského harému stávají agresivními. Doba těhotenství potomků trvá osm až devět měsíců, po kterých se objeví jedno (méně často dva) tele, které váží sedm až deset kilogramů. Méně než o hodinu později, novorozenec může již stát na nohou, a po týdnu se telata shromažďují ve skupinách pro společné hry. V příštích šesti měsících života se tele krmí mateřským mlékem a během této doby získá až 100 kg hmotnosti. První dva roky jsou dítě a matka neoddělitelné. Dospělé tele se považuje za ve věku tří let, ale samice jsou připraveny nést a porodit potomky ve druhém roce svého života. Pižmovci žijí v zajetí až do věku 25 let a v přírodních podmínkách je tato hodnota v průměru 12-14 let, i když existují případy, kdy jednotliví muži žijí 20 let.

Ekonomická hodnota

Kromě hnědé a bílé vlny pižmových volů, která již byla zmíněna, je také cenná jejich podsada, zvaná giviot. Během tření z jednoho zvířete můžete získat až 2 kilogramy podsady. Z živočichů žijících v zajetí se giviot rozčesává a divoký giviot získávaný z vegetace v biotopech. Zvířecí maso je jako hovězí maso a tuk připomíná skopové maso. Maso a tuk však mají poměrně výrazný pižmový pach.

Video: muškát (Ovibos moschatus)

Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie

Загрузка...