Yaguarundi - popis, stanoviště, životní styl

Jaguarundi znamená dravec. Tento zástupce savců je zařazen do kategorie divokých koček. Diskutovaní jedinci dávají přednost vedení jediného životního stylu, žijí tam, kde je těžké je najít. Nicméně, navzdory jejich zvyklostem, někdy jsou zvířata seskupena. Nejčastěji se scházejí během páření.

Popis

  1. Zástupci skupiny se liší ve všestrannosti pigmentace těla. Jsou nahnědlé, načervenalé, šedé a dokonce oranžově žluté. Před více než 20 lety byla zvířata zastoupena podle barvy, byla zde Eira a Yaguarundi.
  2. Postupem času bylo možné stanovit, že tyto kočky se vzájemně prolínají, v důsledku čehož získaly potomstvo s různou pigmentací. Byla červená, šedá nebo hnědá. Částečně z tohoto důvodu bylo rozhodnuto uvést jednotlivce do jedné kategorie.
  3. Kočka žijící na jihoamerickém území je vytažena do těla 0,8 m. Stavba je silná a pevná. Ocas je dlouhý a tenký, může dosahovat 0,6 m. Končetiny jsou krátké. Čenich je kulatý, hlava je malá a uši nejsou také známé svými velkými rozměry. Tělesná hmotnost nepřesahuje 10 kg.
  4. Srst je přitlačena na kůži, vyhlazená a silná. Mladiství jsou někdy pigmentováni skvrnami, kvůli kterým jsou jednotlivci zaměňováni s gepardy - blízkými příbuznými. Nicméně, skvrny zmizí, jak stárne. Barva těla jednoho tónu, takže jednotlivci dovedně zamaskovali. Vzhledem k jejich ústavě se tiše a nepozorovaně vydávají za trny a keře.
  5. Charakteristickým rysem diskutované rodiny je skutečnost, že v jejich tělním pigmentaci není náznak bílé barvy. Jinak se tato zvířata nazývají miniaturní pumy, které byly poprvé popsány v 19. století. Od té doby se vlastnosti neustále doplňují, protože jsou podrobněji studovány.

Způsob života

  1. Diskutovaní členové rodiny mají vysokou inteligenci. Jsou velmi agilní, mohou porovnat svou sílu a velikost s velikostí nepřítele. Kvůli své malé velikosti se divoká kočka chová opatrně, nespěchá na velkých zvířatech, schovává se před nepřáteli a dovedně sleduje stopy. Již bylo zmíněno, že tito jedinci jsou docela skrytí. Jsou samotáři, mohou být seskupeni pouze během páření a po narození potomků. O mláďata se starají dlouhou dobu, asi 2 roky.
  2. Stejně jako všichni divokí členové kočičí rodiny, tato zvířata dovedně dobývají a chrání území. Jednotlivci ženského pohlaví mají dostatek individuálního pozemku do velikosti 20 metrů čtverečních. km Muži vyžadují velké vlastnictví, asi 60 metrů čtverečních. km Obíhají podél hranic a po obvodu. Často se zvířata usadí sami se sebou, což neporušuje hranice a ničí potomky sousedství.
  3. Pro tyto jedince je pozoruhodné, že mohou lovit kdykoliv během dne. Zvířata útočí na farmy, ničí hospodářská zvířata, takže jsou často zastřeleni. Také zabíjet ptáky a domácí zvířata, pokud se chytil do oka. Jsou mazaní a nebojácní, mohou dlouho pronásledovat nepřítele. Staví dům v hustých houštinách a trních, takže by bylo těžké najít domov pro cizince.
  4. Prezentovaná zvířata jsou svého druhu jedinečná. Jsou schopni reprodukovat a opakovat zvuky ptáků. Také jaguarundi píšťalku, vrčení, vytí a dokonce i zpívat. Během procesu pozorování se odborníci na této odrůdě dozvěděli spoustu nových věcí. Zvířata přežijí blízko osoby, jsou všežravá, odpoledne loví.
  5. Pokud jde o délku existence, když jsou drženi v zajetí, jedinci žijí asi 13 let, někdy déle. Během celého cyklu si zachovávají schopnost aktivně se lovit a chovat se. Když žijete v přirozeném prostředí, je těžké s jistotou říct, ale v průměru žije jaguarundi asi 10 let. Mohou zemřít na nemoc, past nebo jejich nepřátele.

Lokalita

  1. Většina obyvatelstva je soustředěna v rozsáhlé střední a jižní Americe. Tato zvířata pocházejí z Panamy. Cítí se skvěle, když žijí v Mexiku, Paraguayi, Uruguayi, Peru. Také rozšiřuje dosah Ekvádoru. Loví v Texasu a Amazonii.
  2. Nezáleží na tom, kde žijí členové rodiny, potřebují dostatek potravy a pití. Proto je obydlí postaveno v blízkosti vodních zdrojů v křovinách, křovinách a trnech. Chytře maskovaný a téměř neviditelný.

Napájení

  1. Jak bylo zmíněno dříve, lov se provádí kdykoliv během dne. Zvířata se vyznačují všežravým, takže s jídlem nemají žádné problémy. Plazi, ryby, hmyz a ptáci jsou vybráni jako kořist. Diskutovaná zvířata v otevřených prostorách jejich distribuční oblasti jsou klasifikována jako škodlivé škůdce.
  2. Pokazí ekonomiku zemědělcům, zabíjí ptáky. Také při pěstování činčily, králíků a jiných drobných zvířat s cennou kožešinou na farmách, nemají rádi jaguarundi. Jednoduše napadají ekonomiku. Všechno se používá, dokonce i morčata a vodní ptactvo.
  3. V oblasti, kde žijí tyto pumy, musí být bezchybně přítomny vodní nádrže. Jedinci tak mohou rybařit. Stojí za zmínku, že taková zvířata ve vodě produkují nejen ryby.
  4. Jsou to vynikající plavci. Proto představují skutečnou hrozbu pro jakékoli vodní ptactvo. Kromě různých zvěře se tato zvířata živí iguany, ještěrky, hadi a žáby. Taková zvířata často vstupují do stravy koček.
  5. Pouze reprezentovaní jedinci tohoto druhu jsou schopni zamrznout na zadních nohách v očekávání oběti. V tomto případě se kočky také spoléhají na silný ocas. V této poloze může dravec sedět asi 1 hodinu. Kočka táhne za strunu a dívá se z kořisti z podrostu.
  6. Když jaguarundi vyskočí z takové pozice, jsou schopni pokrýt vzdálenost větší než 2 m. V důsledku toho divoká kočka zasáhne smrtelnou ránu silnými nohami a dlouhými drápy. Stejní dravci jsou drženi v zajetí. V tomto případě je základem jejich stravy hlavně maso.
  7. Několikrát týdně dostávají dravci potravu rostlinného původu. Užívají si ovoce a bobule. Navzdory tomu, že se zvířata v zajetí rodí, jejich přirozené instinkty nikam nechodí. Bez námahy loví hlodavce, kteří napadají jejich domovy.
  8. Kočky neradi lezou po stromech, ale to jim v případě potřeby nebrání v stoupání do větších výšek. Někdy to dělají při lovu ptáků. Ptáci často sedí na své kleci, nevědí o nebezpečí. Yaguarundi jsou o něco větší než domácí kočky, nicméně jednotlivci představují zvláštní nebezpečí pro zející zvířata.
  9. Pokud existuje vnější hrozba, dravec zapomene na opatrnost. Proto může bez obav napadnout zvíře, které je několikrát větší než jeho velikost. Dravci jsou tak silné čelisti, že jejich zuby mohou kousat i přes nejhustší kůži. Jinak takové kočky zbytečně neútočí. Mohou ochránit potomstvo se vší mocí. Yaguarundi raději skrývá před zvědavýma očima.

Chov

  1. Je pozoruhodné, že doba páření těchto jedinců může být opakována až 3 krát ročně. V takových dobách se zvířata stávají nesmírně nepředvídatelnými a agresivními. V době manželství mezi samicí a samci dochází ke skutečnému porážce. Neustále bojují a hlasitě volají.
  2. Po páření, samice nadále nese potomstvo asi 2,5 měsíce. Budoucí matka se snaží najít odloučené a téměř nepřístupné místo. Nejčastěji je role takového obydlí stará dutina na stromě. V jednom vrhu mohou být až 4 děti. Je zajímavé, že koťata mají malé tmavé skvrny, které časem mizí.
  3. Po porodu, mladí v průběhu měsíce neopustí domov. Po celou dobu, matka jde na lov, po kterém se vrátí a krmí je mlékem. Když potom mláďata vylezou na ulici, téměř okamžitě se učí lovit. Zbytek koťátek žije s matkou asi 2 roky. V této době dosáhnou puberty.
  4. Jakmile se to stane, mladí lidé opustí rodinu a začnou vést nezávislý životní styl. Zralé jedince zároveň získají monofonní oranžovou nebo šedou barvu. Takoví zástupci kočky žijí dost dlouho. V současné době mnoho lidí drží divoké kočky doma bez strachu. Náklady na jednoho jednotlivce se velmi liší v závislosti na zemi a městě.
  5. Stojí za to vědět, že populace divoké zvěře je ohrožena. Jsou chráněny zákonem. Jinak takové kočky dávají přednost jedinému životnímu stylu, často vytvářejí skupiny. Kromě toho mohou za rok přinést dostatečný počet potomků.
  6. Ve volné přírodě je velmi obtížné odhalit reprezentované jedince. Divoké kočky raději přebývají mimo civilizaci. Proto vylézají tam, kde žádná noha člověka nikdy nevstoupila. Ve volné přírodě mají tato zvířata dostatek konkurentů. Proto je boj o jídlo neustále.

Jednotlivci mohou snadno soutěžit s liškami, ale s většími příbuznými z kočičí rodiny mají těžké časy. Na druhé straně jsou jaguarundi velmi odolní a silní. Kvůli tomu téměř vždy dosáhnou toho, co chtějí. Zvířata mají jednu slabost, velmi špatně snášejí mrazy.

Video: Yaguarundi (Puma yagouaroundi)