Doupel - popis, lokalita, zajímavá fakta

Snipe pták patří do rodiny snipe. Stejně jako ostatní snipe dávají přednost usazování ve vlhkých biotopech. Charakteristickým rysem vzhledu jsou dlouhé nohy, stejně jako dlouhý zobák. Tyto vlastnosti pomáhají vzhledu ptáka při hledání potravy.

Rodina má 21 rodů ptáků. Zajímavé je, že v němčině zní jméno snipe jako Doppelschnepfe. Z tohoto slova přišlo. Druh je popsán vědcem Lazamem. Záznamy jsou datovány 1787 rokem.

Stanoviště

Ptáci, kteří patří do rodu snipe, žijí téměř po celém světě. Nemůžete se s nimi setkat pouze v Austrálii a Antarktidě. Zástupci typu snipe však žijí pouze v Eurasii. Tento pták můžete vidět ze severu Skandinávie na Sibiř. Oni také žijí ve střední Evropě, ale tam je velmi málo zástupců tohoto druhu. V Asii žije také malý počet ptáků. Mohou být vidět na území Palestiny, Mezopotámie a Indie. V zemích SNS obývaných lesním ostřelovačem. Tento druh je příbuzný snipe.

Ptáci jsou stěhovaví, na podzim létají na území Afriky. Zima v centrální a jižní části kontinentu. Někdy je snipe ponechán na zimu ve Středozemním moři nebo na Britských ostrovech. Vracejí se do svých hnízdišť v druhé polovině jara nebo počátkem léta.

Stejně jako všichni zástupci snipe, žijí v bažinatých oblastech, stejně jako na loukách pokrytých nízkou vegetací. Někdy se mohou usadit i na březích řek. Preferujte místa s vysokou vlhkostí.

Popis vzhledu

Zástupci typu snipe jsou střední velikosti. Jejich délka těla je asi 24-30 cm, váží od 145 do 215 g, délka ocasu je asi 6 cm, rozpětí křídel je asi půl metru. Zvláštností tohoto druhu je, že snipe chybí sexuální deformismus. To znamená, že samci a samice vypadají stejně. Nemění se ani ve velikosti.

Tito ptáci jsou velmi často zaměňováni s snipe, který je příbuzný druh. Ale když se podíváte pozorně, můžete vidět mnoho rozdílů. Snipe mají mnohem hustší postavu. Jejich zobák je silnější, kratší. Krk tohoto ptáka je také kratší než u ostřelovače.

Zástupci tohoto druhu mají pestré peří. Od shora je tělo hnědé, zespodu je lehčí, pokryté tmavými skvrnami. Mezi očima je tmavý proužek, který začíná od zobáku. Na širokých peřích ptačích pásů kontrastní bílé barvy se díváme. Jejich ocasní pera jsou široká, asymetrická. Ve tvaru a velikosti jsou tato peří podobná peřím snipe tail. Ale snipe má více peří.

Pestrá barva těchto ptáků vám umožní dokonale se schovat před nepřítelem. Když je pták na trávě nebo v rákosí, je velmi těžké si ho všimnout na pozadí takové oblasti. Mladiství mají téměř stejnou barvu jako dospělí. Jediný rozdíl je v tom, že mladí jedinci v extrémním řízení peří mají vzor, ​​který se vztahuje na téměř všechna peří, a v dospělých má horní část stejného peří bílou barvu.

Napájení


Tito ptáci mohou jíst jak rostlinné, tak živočišné krmivo. Jejich oblíbenou pochoutkou jsou žížaly, drobné měkkýše. Dostanou je, kopou do měkké rašeliny se zobákem. Milují také hmyz a jejich larvy. Mezi rostlinné potraviny v jejich stravě jsou semena různých rostlin, stejně jako zrna pšenice. Na podzim se nacházejí na polích brambor nebo pšenice. V létě hledají potravu na plantážích jetele.

Krmí se ráno před východem slunce nebo večer před západem slunce. Činnost se projevuje v noci nebo za soumraku. Jsou velmi plachí, a proto, jakmile uslyší jakýkoli cizí zvuk, prudce stoupají a mávají křídly.

Snipe létat ve výšce asi 3 až 5 metrů nad zemí. Tato výška je relativně malá ve srovnání s jinými ptáky. Za letu proveďte quackingové zvuky. S letem 30-50 m, pták obvykle sestupuje k zemi. Pokud se však bojí a chce uniknout před nebezpečím, může letět 300 metrů nebo více. To se stane, když slyší záběry lovce. Ale lovec není těžké chytit snipe, protože pták letí ne příliš vysoko a rovně.

Dvakrát ročně se tají. Jeden pramen se vyskytuje na jaře, druhý - uprostřed léta. V červenci se začnou hromadit tuky. V důsledku toho se pták stává nemotorným, je těžké se pohybovat. Ale v době, kdy musíte odletět na zimu, veškerý nahromaděný tuk je pryč. Odlétají už tenké, a když dorazili na území Afriky, stávají se naprosto maličkými. Jdou do režimu spánku, neshromažďují se v hejnech, ale létají jeden po druhém. Tato vlastnost také rozlišuje snipe od mnoha jiných druhů ptáků.

Chov

Jakmile se ptáci vrátí do svých hnízdišť, začíná období páření okamžitě. Nadměrný proud se vyskytuje na povrchu země. Nejdříve tam samičky letí. Začnou zpívat, aby přilákali partnery. Nemění místo tokeningu, každý rok přichází na to samé. Když samci létají do zpívajících samic, začínají přitahovat pozornost. Zajímat ženu, on chrlí jeho ocas, začne chodit kolem, dělat klepání zvuky. Muž má různé zajímavé pozice. Někdy, aby se dosáhlo umístění ženy, uspořádají mezi sebou bitvy. Již v dopoledních hodinách se tvoří páry a odlétají. Vyberou si partnera pouze na jednu sezónu, protože druh patří k polygamním. Příští rok si ptáci vyberou nového partnera.

Páření začíná v polovině nebo na konci května. Samice začíná stavět hnízdo. Muž není do tohoto procesu zapojen. Najdou bezpečné místo, například pod keři nebo ve vysoké trávě, takže hnízdo je nejméně patrné pro dravce. Samice dělají malou díru, která je lemována trávou.

Dutiny jsou obvykle uloženy ve 4 vejcích. Někdy vejce mohou být menší. Jsou hruškovité, malované v špinavě hnědém odstínu. V průběhu roku kladou vejce jen jednou. Ale někdy je hnízdo zničeno dravci. Pak může samice znovu položit vejce. Doba inkubace je přibližně 3 týdny. Po dvou týdnech začínají mláďata přerostávat peří. Matka se o ně stará asi jeden a půl měsíce. Již ve věku tří týdnů se učí létat. Ve věku 6-7 týdnů dosahují velikosti dospělých ptáků.

Lov

Mnoho lovců chce dostat tohoto ptáka jako svou kořist. Jsou povoleny k lovu v průběhu celého srpna a až do začátku podzimu, dokud se duté díry nesnívají pro zimování. Jsou vhodnější a cennější kořist než snipe, protože mají velmi chutné maso, které je považováno za pochoutku.

Chcete-li najít snipe na webu, musíte velmi pečlivě prozkoumat. Když lovec najde jednoho ptáka, je si jistý, že v jeho blízkosti bude několik dalších osob. Lov je výhodnější než mnoho jiných ptáků. Když pták uslyší slabé šustění, nebude okamžitě vzlétnout. Před psy se schovávají. To umožňuje lovci přiblížit se. Nevýhodou je, že pes nemusí vždy vyděsit ptáka tak, aby letěl.

Není těžké střílet snipe. Létají rovně, ne vycházejí vysoko do nebe. Dokonce i nováček může chytit asi 10 těchto ptáků najednou. Hlavní věc - najít místo, kde žijí. Nalezení jednoho ptáka, někde poblíž lovce, najde víc.

Zajímavosti

Výzkumníci zjistili, že zástupci tohoto druhu jsou nejrychlejší ve srovnání se zbytkem stěhovavých ptáků. Jsou schopni letět rychlostí asi 100 km / h. Když létají na velké vzdálenosti, nespadají k zemi.

  1. Lidé volají snipe jinak. Někdy můžete slyšet jména, jako je gauč, tichý nebo bílý kupující.
  2. V posledních letech prudce klesá počet snipe. Odborníci se domnívají, že pohled je již blízko hrozbě. Proto je možná, že hon na ně bude brzy zakázán. Snížení počtu spojených s lidskou činností.
  3. Během žetonu se stávají neopatrnými. Jako výsledek, dravec nebo osoba mohou být dovoleni blízko k němu.
  4. Na fotografii jsou nesmírně těžké odlišit od sluky lesní nebo snipe. Zvažte rozdíl může pouze odborník.

Video: Snipe (Gallinago media)